Несъстоятелни са доводите на Австрия и Нидерландия против влизането на

...
Несъстоятелни са доводите на Австрия и Нидерландия против влизането на
Коментари Харесай

Филиз Хюсменова: Несъстоятелни са доводите против влизането на България и Румъния в Шенген

Несъстоятелни са доводите на Австрия и Нидерландия срещу влизането на България и Румъния в Шенген. Шенгенското пространство постоянно е било подложено на напън, постоянно е имало проблеми и решенията са търсени в придвижване. Затова е недопустимо първо да се решат проблемите по шенгенските граници, да се извършат промени и едвам тогава да се одобряват България и Румъния.

 

Това съобщи зам.-председателят на Народното събрание Филиз Хюсменова на събитие в Русе на тематика: „ Мост на упованията. Значението на Шенген за България и Румъния “.

 

То беше проведено от делегацията на Движение за права и свободи в група „ Обнови Европа “ в Европейския парламент.


Хюсменова се аргументира с образци от последните години от действието на Шенген. Имаше в действителност огромни и комплицирани провокации пред Шенгенското пространство, съобщи тя. Няма да забравим последствията от бежанската рецесия от 2015 година – стотиците, които потъваха във водите към европейския континент, и фотографията на мъртвото сирийско момиченце, която обиколи света, както и задъхването на обществените системи на най-развитите страни в Евросъюза, както и етнокултурните разлики, страха и нетолерантноста.

 

Да си спомним и противоположното – когато поради рецесията с коронавирус 19 бяха затворени границите и тази рецесия беше на път да заличи едно от най-големите достижения на европейската интеграция - Шенген, беше безапелационна Филиз Хюсменова.


Тя настоя, че Шенгенската система не е сграда от кубчета, които България и Румъния ще съборят. От 1985 година, т. е. от нейното основаване, тя се трансформира, непрестанно се модернизира, технологизира, дава отговор на разнообразни политически обстановки, реагира на нови терористични офанзиви, дава нова все по-обхватна сигурност на европейските жители.

 

Шенген не е даденост. Като всяка система, се нуждае от възобновяване, и забележете, се трансформира с гласовете на всички страни - членки, в това число и на България, и на Румъния. Наистина абсурд – ние работим за правната му регулация, за развиването на системата, а незаслужено не сме част от нея, заключи националният представител от Движение за права и свободи.


Отделно, Хюсменова обърна внимание на дейностите на Движение за права и свободи за превъзмогване на казуса за България. За Нидерландия, акцентира тя, е значимо привеждането на състава на Висшия правосъден съвет в сходство с евопейските стандарти, както и възстановяване действието на Инспектората на Висш съдебен съвет, и завършването на промяната, обвързвана с Комисията за битка с корупцията. Заради тези промени Движение за права и свободи стана част от болшинството за промяна в правосъдната система.

 

За следващ път Движение за права и свободи постъпва зряло, работи като виновна политическа мощ. С поддръжката си, Движение за права и свободи има действителен принос в работата за приемането на България в Шенген. Това е политическата предвидливост на Движение за права и свободи в деяние.


В края на изявлението си, Хюсменова изрази вяра политическите партии да си създадат верни заключения и това да проличи в акцията за Европейски парламент идната година.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР