Несъмнено мнозина искат да видят руския президент Владимир Путин и

...
Несъмнено мнозина искат да видят руския президент Владимир Путин и
Коментари Харесай

Путин на съд в Народния театър

Несъмнено мнозина желаят да видят съветския президент Владимир Путин и доближените му, изправени на съд в Хага поради осъществените военни закононарушения.

 

Е, тази обстановка може да бъде забелязана, само че към този момент единствено на театралната сцена. Тя ще се разиграва в Народния спектакъл от септември, за когато е планувана първата за сезона премиера.

 

Спектакълът носи заглавието „ Хага “, а режисьор е Галин Стоев, който особено за задачата е дошъл от Франция. В спектакъла са ангажирани огромна част от най-големите родни звезди, измежду които Юлиан Вергов, Деян Донков, Христо Петков, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов и др.  

 

Галин Стоев

Представлението стартира с момиченце, което си играе в руините на разрушеното си от войната всекидневие. То разиграва правосъден развой против виновниците за нещастието, в която е трансфорат животът му. Реални сюжети и персонажи от действителността се сплитат във въображението на детето, с цел да основат гротескна, смешна и по едно и също време с това злокобна приказка, която ще оживее на сцената на Народния спектакъл. Автор на пиесата е украинката Саша Денисова. Текстът е писан в Полша, приключен е през март, а българският режисьор Галин Стоев взема решение да го сложи у нас, като го превежда персонално на български език.

 

Известно е, че той е шеф на театъра в Тулуза, само че пред публицисти споделя, че е „ избягал от работа ” поради този план. Пред медиите споделя, че отишъл във френското Министерство да културата и изискал неплатен отпуск, тъй като имал потребност да направи този театър в България.

 

Каква е повода да реши да направи представлението си у нас, вместо във Франция? Режисьорът се надява да провокира тук публичен спор във връзка с войната. Той бил изумен какъв брой доста поддръжници на Путин има в страната ни и счита за нужно обществото да се подтикне да направи ясно разграничаване сред положителното и злото.

 

„ Обикновено поканите към мен през годините са били: Ела да направиш нещо в нашия спектакъл ”. Отговорът ми е бил: „ В България има задоволително хора, които работят добре ". Но този текст няма смисъл да се прави във Франция – няма за какво с него там да се разрушават порти, които така и така са отворени. Но наложително би трябвало да се направи в България “, заключи претекстовете си Стоев. Той споделя, че авторката Саша Денисова е построила кариерата си в Москва, само че е била принудена да напусне Русия поради позицията си срещу войната.

 

Нейни, както и представленията на различен създател – Иван Вирипаев, са били неразрешени, по тази причина Стоев ги слага в Народния спектакъл. Когато идва у нас режисьорът изживява спокоен смут от обстановката в страната ни, изключително от позицията на партия „ Възраждане “. Според него тази партия не прави политика, а организира агитация. Той гледа на спектакъла като на средство, с което може да се разбуди апатичното ни общество. Според него подобен вид политически спектакъл е от изключителна значимост сега.

 

„ Да се приказва през днешния ден за обич и за трепетите на душата, е доста хубаво, само че не е задоволително. не можем да продължаваме да работим все едно нищо не се случва към нас. От самото начало съм шокиран от отсъствието на украински флагове на постройките на институциите, с които се показва съпричастност към тази страна. Шокиран съм от неналичието на демонстрирана позиция от страна на хората на културата “.

Инфо: Уикенд

 

Тагове: Владимир Путин Украйна война спектакъл Саша Денисова Иван Вирипаев Галин Стоев Юлиан Вергов Деян Донков Христо Петков Радина Кърджилова Дарин Ангелов
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР