Несъбраните вземания за периода 2000-2017 г. от ДДС не са

...
Несъбраните вземания за периода 2000-2017 г. от ДДС не са
Коментари Харесай

НАП: Не 16, а 5,4 млрд. е несъбраното ДДС

Несъбраните вземания за интервала 2000-2017 година от Данък добавена стойност не са 16 милиарда лева, а 5,8 милиарда лева по ревизионни актове. От тях 5,4 милиарда лева са избрани като несъбираеми.
Това са отговорности на лица, които не имат никакво имущество и против които е невероятно да насочим наложително осъществяване. Това заяви изпълнителният шеф на Националната организация за приходите Галя Димитрова на брифинг, отдаден на събираемостта на отговорностите по Данък добавена стойност, открити с ревизионни актове от Национална агенция за приходите.

По думите на Димитрова 16-те милиарда лв. задължения към Национална агенция за приходите, за които преди дни оповестиха от БОЕЦ, не са несъбрани доходи, а това е целият размер на Данък добавена стойност, който контролните органи са открили от проверки, ревизионни актове и ревизионни закононарушения.

Шефът на Национална агенция за приходите напомни, че в интервала 2000-2017 година Национална агенция за приходите е събрала 200 милиарда лв. доходи за бюджета, като е доближат растеж от 33%. " Това потвърждава положителните резултати за едно по-добро изсветляване на българската стопанска система, само че и по-добро съблюдаване на закона ", изясни Димитрова и добави, че през 2017 година несъбираемото Данък добавена стойност е четири пъти по-малко спрямо 2011 година

От Национална агенция за приходите регистрираха и че действителният растеж на приходите за последните 3 години е над 5 милиарда лв., а те са с 1/3 повече от приходите за 2014 година

" Данък добавена стойност измамите не са загадка, а те са общ проблем в целия Европейски съюз ", сподели още тя и уточни, че загубата за Европейски Съюз в последната една година възлиза на 150 милиарда евро.

По публични данни от проучването на Европейската комисия за неналичията от Данък добавена стойност за 2018 година след България са други страни от Европейски Съюз, измежду които Португалия, Италия и Румъния.

По отношение на организационните ограничения, които са подхванали Национална агенция за приходите, Димитрова добави, че преди всичко е въведена специфична система за предварителната защита, посредством която да се избегне натрупването на Данък добавена стойност.

" Сред другите ограничения, които въведохме, са както използване на солидарни отговорности, по този начин и командироване на чиновници в системата на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата ", добави тя. Димитрова посочи, че посредством солидарните ограничения за отговорност през 2017 година са открити 216 милиона лв..

Създадохме и така наречен фискален надзор, който е един доста добър ефикасен способ за залавяне на данъчни измами, регистрира изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите.

Тя се закани, че от този месец ще се разшири и мониторинга на териториалните контролни дейности.

Димитрова разяснява, че другите ограничения, на които се обръща съществено внимание са в региона на законовите начинания. Разширихме както кръга на лицата за персонална отговорност, по този начин и способността за повреждане на покупко-продажби, сподели още тя.

На въпрос по какъв начин са лимитирани опциите на някои, който е натрупал отговорности, след това да трансферира дялове, Димитрова съобщи, че общият принцип не позволява въвеждането на ограничаващ режим на дяловете. Тя посочи, че с член 19 от ДПК се включват имената на длъжниците към Национална агенция за приходите.

На въпрос за данъчните инспекции на " Инерком Груп " във връзка със договорката за ЧЕЗ Димитрова изясни, че компанията е обект на инспекция, само че с цел да бъде изцяло тествана и изследвана, би трябвало да е налице самата договорка. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР