Нереално е да се надяваме в момента, че може да

...
Нереално е да се надяваме в момента, че може да
Коментари Харесай

Финансирането на пеевско-борисовите медии е еталон за корупция

Нереално е да се надяваме сега, че може да се направи нещо значително, с цел да излязат най-малко част от истините за платената обич и слугинаж на въпросните издания, малките екрани, радиа, уеб сайтове. Тотално завладяни медии, в някои от които работят качествени публицисти, наложили си безмълвие и двуличие в името на оцеляването. Не ги извинявам, означавам, че има такива.

Повод за тези редове е следващото гледище на „ Репортери без граници “ за следствие финансирането на някогашните медии на Делян Пеевски. Получава се нещо като със закона „ Магнитски “ – извън някой ни демонстрира слабостите и ни поучава какво би трябвало да създадем. Веднага у нас подскачат като ужилени някакви смешници от всевъзможен диаметър и пищят, че извън ни се месят. Идиоти. Т.нар. „ патриоти “ бяха четири години на власт с ГЕРБ и освен не смееха да произнесат името на Пеевски, само че блажено употребиха услугите на същите тези медии.

Темата за въпросните медии е остаряла. Още от 2014 година в „ Биволъ “, „ Капитал “, „ Дневник “, „ Медиапул “, Евроком, „ Либерта “, Фрог нюз, " Свободна Европа " и някои други се написа за многомилионни отговорности. Нека ме извинят тези, които съм пропуснал.

Още през лятото на 2014 година бе оповестена информация, че три компании, които са измежду едрите кредитополучатели от КТБ - " Сайга консулт ", " Булит 2007 " и " БГ корпорейшън ", са отпуснали общо 34 млн. лева към компаниите, които издават " 24 часа ", " Труд ", " Преса ", " Тема ", " Струма ", уеб страницата blitz.bg и други. Въпреки че формалният надзор на финансиращите сдружения е бил в банката, по думите на издатели бенефициенти, представени от „ Капитал “, полученият заем представлявал " акционерното присъединяване на Делян Пеевски ".

През юли 2015 година подставено лице на основният прокурорски очевидец по делото „ КТБ “ Бисер Лазов купува, вестник „ Преса” и списание „ Тема. Поставеното лице е Юлия Илиева, касиерката на по този начин наречената от Лазов „ каса на Цветан Василев “. От малко известие, оповестено на 13-а страница във вестника „ Преса “, излиза наяве, че акционерите Тошо Тошев и Валери Запрянов в „ Обединени свободни медии “ АД са трансферирали акциите си от капитала на нов притежател – „ Интегрирани пътни системи “ АД (ИПС). Мажоритарния притежател в „ Интегрирани пътни системи “ е сдружението „ Евробилд план “, а в съвета на шефовете влизат Юлия Илиева и „ Евробилд план “. Не е явен произхода на средствата за тази договорка и до през днешния ден. Време е да стане явен този генезис.

Новият притежател на изданията е също дебитор на КТБ. Според информацията от Търговския указател „ Интегрирани пътни системи “ е записана в село Скриняно, Кюстендилско. Компанията е с предмет на активност строителство и ремонт на пътища и пътни уреди, промишлено и гражданско строителство, външнотърговска активност и други. Дружеството дължи към 100 милиона на КТБ.

„ Обединени свободни медии “ АД, е във в действителност банкрут все още на договорката, тъй като има големи необслужвани отговорности към компанията „ БГ Корпорейшън “ в размер на над 2.5 млн. лева Кредиторът „ БГ Корпорейшън “ е изискал оповестяването в неплатежоспособност на „ Преса “ още през 2014 година Вероятно Делян Пеевски е заречен на Тошо Тошев да не връща тези милиони и по тази причина е разпоредил Лазов да придобие посредством „ Интегрирани пътни системи “ изданията. Но „ Интегрирани пътни системи “ дължи стотици милиони и също е в неплатежоспособност. През май 2015 година Националната организация за приходите постанова запор върху акциите, които „ Интегрирани пътни системи “ има в производителя на цигарени филтри и опаковки „ Юрий Гагарин “.

Процедурата е подхваната поради подозрение, че то няма да заплати обществено взимане за 13 млн. лева Предварителна обезпечителна мярка е наложена и на мажоритарния притежател в „ Интегрирани пътни системи “ – „ Евробилд план “.

Общо три са водещите компании по това време на медийния пазар, които са получили посредством сдружения заеми от КТБ. Това са „ ГМ Прес “ АД, издател на вестник „ Стандарт”, с основен редактор Славка Бозукова, „ Обединени Свободни Медии “ АД, издател на вестник ”Преса”, с основен редактор Тошо Тошев и „ Про Нюз България “ АД. Общият дълг на издателите е към 30 000 000 лв., без дължимите лихви.

Малко след фалирането на КТБ излиза наяве това, което постоянно сме предполагали – компании, свързани по някакъв метод с КТБ са наливали пари в огромна част от българските вестници. Този вид прикрито финансиране разрешава също по този начин прикрит надзор върху медийното наличие. Друга сериозна част от всекидневниците непосредствено се ръководят от (семейството на) Делян Пеевски, което ги придобива с заеми от същата банка. Заемите от КТБ са едно от забележимите доказателства, че изданията не са били в положение да се устоят от лични доходи и са платили за оцеляването си със взаимозависимост от уредилия заемите - Пеевски. Това пък докара до загуба на доверие от читателите и тиражите на вестниците се сринаха. Алтернативните източници на доходи за множеството печатни медии - от публични поръчки и европейски планове, отпускани от страната, бяха незадоволителни, а и поставяха публицистичната политика в услуга на конюнктурните ръководещи. Пак тези издания получиха привилегии в тази посока.

За да научим по какъв начин са финансирани изданията на Пеевски (и на Борисов, посредством подставени лица) би трябвало да се тръгне от фалирането на КТБ. Вдигне ли се завесата, ще лъснат мръсни схеми и мрежи. Това е значимо, тъй като въпросните медии интензивно вземат участие в събарянето на банката, от която са получили милиони.

Колко пари от КТБ и компании на Цветан Василев са отишли за реклама в изданията на Делян Пеевски и Ирена Кръстева? Колко пари дължат през компании на КТБ “Труд” и “24 часа”? Придобивана ли е пресгрупа с заем от банката на Петя Славова, погасяван по-късно от КТБ?

Колко пари са получили от КТБ за продажбата на акциите си в “Уикенд” Мартин Радославов и Недялко Недялков?

Колко пари смъкна от КТБ през ТВ7 Емил Кошлуков, спуснат от Пеевски и Движение за права и свободи за началник на Българска национална телевизия?

За да се случи инспекцията на въпросните издания, би трябвало правораздаването да е освободено от опеката, въздействието и зависимостите от Борисов и Пеевски. В момента това към момента не е реалност.

Павол Салай от „ Репортери без граници “ споделя при идването си в България през 2020 година: " Нещата са доста по-зле, в сравнение с съм предполагал “. Нещата, драги Салай, са доста, доста по-зле, в сравнение с си схванал преди година. Само един факт: мастита издателка дължи над 7 милиона налози, които не заплаща от години. Защо и по какъв начин е придобила тази привилегия (не) е ясно. Как издатели на въпросните медии са придобили парцели за милиони - всички се досещаме, само че нито Цацаров, а след него и Гешев понечват да ревизират защо става дума. А става дума за корупция.

Огнян Стефанов

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР