Неразумно би било икономическият сепаратизъм в Испания да се разглежда

...
Неразумно би било икономическият сепаратизъм в Испания да се разглежда
Коментари Харесай

Важен за Европа газопровод е блокиран заради сепаратизма в Каталуня

Неразумно би било икономическият фракционизъм в Испания да се преглежда отвън енергийния подтекст. За законността на референдума и дейностите на испанската полиция се изписа доста и няма да бъдат коментирани в този текст.

Отношенията сред Русия и Украйна, довели до газовите рецесии през 2006 и 2008-2009 година може да се окажат контекстуално свързани с Испания. Въпросът с енергийната взаимозависимост на Европа е настоящ и през днешния ден. Испания има упоритостта да стане фактор, който може да противодейства на газовата взаимозависимост на Европа от Русия.

В средата на предходната година испанският оператор за полутечен газ " Енагаз " и пристанище Барселона подписват съглашение, съгласно което част от врата ще бъде трансформиран в хъб за разтоварване и разпространяване на полутечен природен газ в Средиземноморието.

Вносният потенциал на испанските газопроводи от Африка и терминали за полутечен газ се правят оценка на към 80 милиарда куб. м. годишно, което е три пъти настоящето ползване на Испания. В същото време предишното лято Филип дьо Ладусет - президентът на френския енергиен регулатор CRE, съобщи, че Испания не е изнесла през последните 5 години и един кубически метър газ към Франция и се усъмни в потребността от икономическата целенасоченост на нови интерконектори и планове. Португалия, обаче, мисли по друг метод.

До този миг Испания се доставя с газ по два газопровода. Единият е " Медгаз ", който има потенциал от 8 милиарда куб. метра. Вторият е " Магреб ", който има мощ 12 милиарда куб. метра. През 2011 година Испания започва още един енергиен план, обвързван с алжирските газови находища:

Газопроводът " Мидкат "

Общата дължина на тръбата Midi-Catalonia (Midcat), която минава през каталунските Перинеи, с цел да се свърже с френската газопреносна мрежа е 191 км. До този миг са построени към 90 км. Стойността му е 3 млрд евро. Парите, нужни за реализацията на плана идват от Механизма за свързване на Европа и програмата на Европейски Съюз за финансиране на енергийната инфраструктура. Целта е до 2020 година да бъде обвързван с европейските мрежи.

Компаниите, включени в построяването на газопровода са испанската " Енгаз " и френските TIGF (Total Infrastructure Gaz France) и GRTGaz.

" Мидкат " ще бъде с мощ от 7 милиарда куб. метра газ. Реализирайки плана, Испания действително може да се трансформира енергиен фактор в тази част на Европа и като цяло дейно да противодейства на съветската енергийна взаимозависимост в Евросъюза и на Стария континент, осигурявайки по този метод количество, равностойно на към 10% от вноса на съветски газ сега. Според комисаря за климата и енергетиката Мигел Ариас Канете

планът има за цел да зависимостта на Европа от съветски газ до 40%

През 2015 година Европейската комисия дефинира голям брой инфраструктурни енергийни планове като " основни ". Целта е интеграция на европейските енергийни пазари и диверсификация на енергийните източници. В тази група са включени 195 енергийни планове. 108 са свързани с електрическа енергия, 77 са газови, 7 са петролни и 3 smart grids (мрежи за дейно електроснабдяване). Газопроводът " Мидкат " е измежду тях и е избран от Еврокомисията като стратегически план .

Има нещо доста любопитно, което кореспондира директно с извършения неотдавна стопански сепаратиски референдум в Каталуня. Въпросът, на който отговаряха каталунците бе " Искате ли Каталуня да стане самостоятелна независима страна, под формата на република? " Както нееднократно съобщи Еврокомисията, референдумът е противозаконен и в нарушаване на испанската Конституция. Освен това, позитивният отговор на това допитване би означавал излизане на Каталуня от Евросъюза.

Към сегашния миг построяването на газопровода " Мидкат ", очакван да мине по каталунското крайбрежие, е спряно поради митинги, проведени от самодейност, която в своя Манифест се афишира за " Социален контролнад средствата за произвеждане: надалеч от днешните олигополни системи, които се стремят към поощряване на все по-високи равнища на ползване, производството на сила би трябвало да се управлява от некомерсиални възгледи.. "

Изграждането на " Мидкат " е планувано да бъде обновено през 2019 година Междувременно обаче се случва референдумът, а ескалацията на икономическия фракционизъм в Испания се ускорява до степен, която наблюдавахме в деня на допитването. Очевидно е, че отделянето на Каталуня в самостоятелна и независима страна, отвън състава на Европейски Съюз би спряло или най-малко би забавило за неопределен срок плана . Това неизбежно ще рефлектира отрицателно и върху стратегическите европейски планове за диверсификация на енергийните източници и понижаване на енергийната взаимозависимост от Русия.

В смисъла на казаното до тук, икономическият фракционизъм в Каталуня и дестабилизацията на Испания работят непосредствено против енергийната самостоятелност на Европейския съюз и - волно или несъзнателно - в интерес на икономическите и енергийни ползи на Русия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (46)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР