Неразделната балканска двойка България и Румъния изостава от своите европейски

...
Неразделната балканска двойка България и Румъния изостава от своите европейски
Коментари Харесай

България и Румъния са най-изостанали във ваксинацията

Неразделната балканска двойка България и Румъния изостава от своите европейски събратя в процеса на имунизация против COVID-19.

Едва 17% от българите и 30% от румънците са ваксинирани против смъртоносния вирус, сочат последните данни на Европейския център за профилактика и надзор на болесттите от тази седмица. За съпоставяне в нашата южна съседка Гърция броят на ваксинираните е 54,5%.

Сравнително неприятно се показват още няколко страни от някогашния соцлагер – Словения, Хърватия, Словакия и Латвия, където броят на имунизираните не надвишава половината от популацията.

Отличниците са страните от Бенелюкс и Скандинавия. В Белгия и Нидерландия са имунизирани надлежно 78% и 73,3%, а във Финландия и Дания 73% и 70,5%. Така тези четири страни са се доближили най-силно до задачата, сложена от Брюксел: 70% от възрастното население да бъде имунизирано до юли.

В четирите огромни стопански системи на Европейски Съюз – Германия, Франция, Италия и Испания – броят на имунизираните се движи сред 63-65%.

Общо от 450 милиона жители на обединена Европа 225 милиона са си сложили първа игла или това прави към 61,5% от възрастното население. 147 милиона са получили втората доза на имунизацията, т.е. те са изцяло предпазени от ковид. В проценти това прави 40,2% от възрастното население.

Изводът е, че в Европейски Съюз се резервират огромните разлики при имунизирането в обособените страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР