Нептуновите празници и ритуалът на морско кръщение са сред най-милите

...
Нептуновите празници и ритуалът на морско кръщение са сред най-милите
Коментари Харесай

Нептуновите празници се завръщат в Приморско през август

" Нептуновите празници " и ритуалът на морско кръщение са измежду най-милите мемоари от детството на генерации българи. Тази година традицията още веднъж ще оживее в южния курорт Приморско на две дати - 9-ти и 16-ти август. Богът на моретата Нептун и неговата свита се чака да дебаркират във вечерните часове на пристанище Приморско. Те ще поведат шествието до сцената на Амфитеатъра в центъра на града. Програмата планува танци, музика и занимания за жителите и гостите на града и несъмнено най-чаканото " морското кръщение ", когато Нептун подарява на дребни и огромни най-подходящите за тях имена на морски жители - делфин, морска лястовица, акула, склон, меч и други

Това е единствено едно от вълнуващите събития, които ще се случат в курорта през август. И тази година феновете на оперното изкуство ще имат опция да се насладят на неповторимо преживяване - специфичните спектакли под звездите, чиято сцена е античното тракийско мегалитно светилище. В четвъртото издание на фестивала " Опера на светилището ", проведен от Държавна опера - Бургас и Община Приморско, ще бъдат показани едни от най-популярните и обичани произведения - рядко изпълняваният шедьовър от Камий Сен-Санс " Самсон и Далила " на 5 август, Вердиевите опери " Набуко " на 12 август и " Трубадур " на 26 август и на 19 август - " Кармен " от френския композитор Жорж Бизе. Всичко това ще се случва естествения фон на тракийското светилище и магичното чувство за близостта на Странджа планина.
 Снимка 628634
Източник:

Комплексът Бегликташ, който е известен като " Българският Стоунхендж ", се намира единствено на няколко километра от Приморско измежду горите на Странджа. Сравнението е известно освен тъй като съставлява характерно подредени камъни в кръг върху скална повърхнина, само че и поради функционалностите които се има вяра че е изпълнявало, а точно - безоблачен часовник, календар и храм. Туристическият обект е отворен за гости всекидневно, като до него може да се доближи с автомобил или пешком. Централната част на светилището е с внушителна повърхност от над 8 дка, като там могат да бъдат видени обособени скални структури ( " Брачното ложе ", " Тронът ", " Утробата " и др.), които са имали разнообразни функционалности в орфическите ритуали, измежду които и свещеният брак сред Богинята майка и Богът слънце. Много гости избират и да се " пречистят " и преминавайки през така наречен " провирало " - стеснен проход сред скалите, който е алегорична граница сред предишното и бъдещето.

И въпреки всичко главната атракция за туристите в района през август остават плажните занимания. Тук се намират едни от най-обширните и красиви плажове на южното Черноморие, а Приморско е известно и с неповторимия си микроклимат с над 2200 слънчеви часа годишно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР