Непризнаването на българско малцинство от Тирана е фалшива информация, разпространена

...
Непризнаването на българско малцинство от Тирана е фалшива информация, разпространена
Коментари Харесай

Македония пуснала фалшива новина, че Албания не признава българското малцинство

Непризнаването на българско малцинство от Тирана е подправена информация, публикувана от македонски медии. Това сподели евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.
По думите му съзнателно информацията е публикувана, като задачата е основаване на спор и напрежение по тематиката. „ Към момента има проектозакон в албанския парламент, който не е признат, само че информация, че българското малцинство публично не е прието, е подправена вест . Екологичен потенциал одобри резолюция с рекомендация към Албания да признае малцинствените общности на територията на страната, в това число и българската такава. Целта е правата на нашите сънародници, живеещи в регионите на Мала Преспа, Голо Бърдо и Гора да бъдат зачетени, като те са поискали и петиция “, изясни той.
Евродепутатът разяснява, че това е желанието и рекомендацията на Екологичен потенциал, след толкоз десетилетия най-сетне българското малцинство там да бъде прието, съобщи Фокус.
„ Сега тече спор по тематиката, идната седмица се чака в Тирана да дойдат български представители, които да проведат среща с албанските депутати. Ако Народното събрание в Албания има желание да одобри този проектозакон, то в него би трябвало да бъдат изброени всички етнически малцинства. Част от македонската академична общественост не желае признаването на българското малцинство на територията на Албания, защото това би заличило тезата им, че на македонска територия в никакъв случай не е имало българи “, разяснява още Андрей Ковачев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР