Неприятно, но факт – пак ще трябва да ходите на

...
Неприятно, но факт – пак ще трябва да ходите на
Коментари Харесай

Пет психологически трика за облекчаване на болката

Неприятно, само че факт – отново ще би трябвало да ходите на ортодонт или ви следва друга мъчителна процедура. Има ли метод да се смекчи чувството, без да се прибягва до медикаменти?

В „ Психологията на процедура “ / “Книгомания “/ Санди Ман дава пет съвета, основани върху дълголетен проучвателен труд:

- Отклонете вниманието си към друго.  Съсредо­точаването върху болката я ускорява. Смята се, че хипохондриците са свръхчувствителни към телесните усе­щания тъкмо тъй като непрестанно мислят какво не им е наред. Ако събитията поз­воляват, слушайте радио, гледайте филм, прелиствайте списание или си приказвайте с най-близкия вероятен събеседник.

- Овладейте паниката. Страхът и градацията към суматоха ускоряват болката. Доказано е, че преодоляването на тревогата и психо­логическата поддръжка от другар или различен непосредствен човек смекчават неприятното чувство.

- Контролирайте обстановката . Когато усещаме, че държим нещата под кон­трол, се оправяме по-добре – мощната болежка се свързва с ужаса от непознатото. Ако помолите през цяло­то време да ви уведомяват какви проце­дури предстоят и да ви дават опция да ги прекратите, това ве­роятно ще промени радикално чувството ви за болежка.

- Използвайте изненадата. Не се сърдете на здравната сестра, в случай че ненадейно забие иглата, с цел да отметне имунизацията. Тя знае, че в случай че очаквате да ви заболи и не се пробвате да мислите за друго, най-вероятно в действителност ще ви идва да викате при най-малкото прикосновение. Изследванията показ­ват, че според от настройката хора­та усещат по друг метод даже лек удар с въже.

- Усмихвайте се! Има огромна възможност да излъжете мозъка си, че сте радостни и безгрижни, а това ще смекчи чувството за болежка. Според последни проучвания хората, които се мръщят по време на неприятна процедура, сами си усложняват ситуацията. За да изпитаме по-слаба болежка е задоволително да спрем да я по­казваме.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР