Неприлично и неприятно е случващото се, но съвсем не е

...
Неприлично и неприятно е случващото се, но съвсем не е
Коментари Харесай

Зарков за скандала Гешев-Сарафов: ВСС да не се крие, а да си свърши работата

Неприлично и неприятно е протичащото се, само че напълно не е ненадейно. Това съобщи в предаването " Здравей, България " на Нова телевизия министърът на правораздаването Крум Зарков за разтърсването в правосъдната система, откакто през вчерашния ден основният прокурор Иван Гешев скъса оставката си обществено и хвърли обвинявания по заместника си Борислав Сарафов, както и по политически лица.

Крум Зарков членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС) да не се крият: „ Има метод да се излезе от обстановката и той не е екстравагантен – всеки да си свърши работата ”. Според него във Висш съдебен съвет ще се откри развръзка на този проблем и „ те не могат и не трябва да се крият ”.  „ Този Висш правосъден съвет изкара доста спорен мандат и има опция да го приключи по различен метод ”, безапелационен беше Зарков. Той назова Висш съдебен съвет " единственият парламентарен съдия ". 

 

Според Крум Зарков дълго бавената промяна в системата е мотив за вчерашния скандал в прокуратурата и следствието. „ Това е резултатът на въпроси, които по този начин и не получиха своя отговор и в този момент го получават по допустимо най-бруталния и противен метод ”, разяснява министърът. Той акцентира потребността сходни обвинявания, които бяха направени сред Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов, да бъдат разследвани авторитетно и независимо.

Зарков коментира и обстоятелството, че ръководеното от него Министерство на правораздаването обезпечи защита на шефа на Национална следствена служба Борислав Сарафов, откакто той съобщи, че се притеснява за живота си: „ Никога не съм отказвал отбрана на магистрат, когато е изискал такава ”.

„ Това, което чухме през вчерашния ден, е просто удостоверение на това, което споделят някои от нас от години. Чухме по какъв начин се употребява съответно дело – няма значение кое и против кого. Чухме по какъв начин други споделят, че това дело имало опит да се приключи ”, съобщи правосъдният министър и прикани тези практики да спрат.

Крум Зарков изясни какво би се случило при подобен проблем, в случай че правосъдната промяна беше направена: „ Ще бъде сезирана Наказателната гилдия на Върховния касационен съд, която ще дефинира магистрат, който сега е висш арбитър или с сан на висш арбитър, който ще стане пъкъл хок прокурор и ще може да проверява това нещо без подозрения, че преди или след следствието е бил или ще бъде под въздействието на тези, които проверява ”. Министърът изясни и за какво това е значимо – „ тъй като това няма да е нито прокурор, нито следовател – един от техните подчинени ”.

Крум Зарков разяснява и спекулациите с имена за възможен идващ обвинител номер 1. Според него нито Гешев, нито Сарафов, нито плевенският прокурор Николов би трябвало да извършват функционалността на основен прокурор.

Инфо: Нова тв

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР