Неприемливо е хората да чакат между 2 и 3 години

...
Неприемливо е хората да чакат между 2 и 3 години
Коментари Харесай

Антоанета Цонева: Неприемливо е да се чака 2-3 години за българско гражданство

Неприемливо е хората да чакат сред 2 и 3 години за приемане на поданство, както се случва сега. Категорично няма да подкрепим удължение на периодите за придобиването му, това е позицията на ПП-ДБ, изразена от Антоанета Цонева от трибуната на националното заседание. 

Обединението " Продължаваме промяната - Демократична България " ще отстоява редуциране на периодите за придобиване на българско поданство, както е заложено в предизборната стратегия на групировката, сподели тя.

Бившият ръководител на Комисията по политиките за българите отвън страната акцентира, че е извънредно недопустимо хората да чакат сред 2 и 3 години за приемане на поданство, както се случва сега.

Цонева посочи, че понастоящем срокът за определяне на българско поданство по генезис е девет месеца: " Ние от ПП-ДБ изрично няма да се съгласим с в допълнение удължение на периодите за придобиване на българско поданство ", съобщи тя.

Според Цонева, която е и част от управлението на " Да, България ", всички държавни институции и парламентарни групи би трябвало да работят за повече предвидимост в процеса по придобиване на българско поданство.

" Не може хората, които подават документите си, да нямат никаква сигурност в какви периоди ще получат произнасянето и дали в последна сметка ще придобият българско поданство ",  сподели още депутатът.

Тя поддържа и концепцията за тържествена гала при връчване на копие от указа на президента за българско поданство: “Необходимо е връзката сред личността и страната, каквато съставлява поданството, да бъде в допълнение подсилена с подобаваща обществена гала и полагане на клетва сега на присъединение към българската нация ".

Народният представител подсети, че през годините проведени незаконни групи и мрежи са трансформирали придобиването на българско поданство в рентабилен бизнес, довел до наказания против към този момент някогашен ръководител на ДАБЧ и секретаря на организацията.

С препратката си Цонева акцентира значимостта на Консултативния съвет при ДАБЧ, който следва да бъде основан най-късно доникъде на юни: " Нашата вяра е Консултативният съвет да бъде конституиран в открития период, да бъдат подбрани подобаващите хора и органът да бъде ресурсно-административно обезпечен, тъй че да бъдат решавани в период множеството гранични случаи, свързани с установяването на български генезис на наши сънародници ", заключи Цонева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР