Непредвидими са последиците, в случай че Русия опита да се

...
Непредвидими са последиците, в случай че Русия опита да се
Коментари Харесай

Възможно ли е да се „изключи” интернет в цяла държава и какво готви Русия?

Непредвидими са последствията, ако Русия опита да се изключи от интернет, даже и за малко. Това съобщи за Дарик систематичният админ Благовест Петров по отношение на оповестените проекти на Русия да се изключи пробно от международната мрежа, с цел да разиграе сюжет за възможна кибервойна и с цел да тества своя самостоятелна мрежа – РуНет. По думите на Петров сходно изключване може да срине сериозни системи в страната, да вземем за пример болничната, както и да докара до „ падане” на уеб страници даже и отвън Русия.

Интернет съставлява световна система от свързани компютърни мрежи, по които пътува информацията. Точките, в които се свързват тези мрежи, са най-слабото звено и една от задачите на Русия е тези точки, които обработват влизащата и съществуващата в страната информация, да са под неин надзор. Въпросните точки могат да се онагледят като преносими мостове, които да се подвигат за външния трафик при възможна опасност. Те обаче могат да се подвигат и в случай че държавното управление реши да цензурира информацията, до която хората да имат достъп.

Инфраструктурата на интернет пък съставлява гигантска система от подводни кабели, спътници и друга технология, която кръстосва целия свят и постоянно пренебрегва изцяло държавните граници. Различните страни постоянно пробват да му наложат известни регулации, а през годините не липсват и опити той да бъде спрян изцяло.

Един от последните образци е да вземем за пример в република Конго, чието държавно управление спря интернета в цялата страна по време на президентските избори в страната предишния месец. Според специалисти – в по-неразвитите страни, в които интернет доставчиците са малко, сходно прекъсване е по-възможно. Миналата година да вземем за пример Мавритания остана за два дни без интернет, откакто транспортен съд прекъсна подводен оптичен кабел.

Там, където има по-голяма диверсификация, обаче, задачата се усложнява. На някогашния президент Хосни Мубарак, да вземем за пример, му лиши няколко дни, с цел да успее да спре интернета в Египет по време на арабската пролет от 2011-а година. Наскоро Русия също разгласи, че възнамерява за малко да изключи изцяло страната от международната мрежа, като част от опит, който да тества хакерска атака.

Според специалистите опциите за това са ненапълно съмнителни, а последствията – непредвидими.

Пред Дарик систематичният админ Благовест Петров съобщи, че сходен опит може да докара до срив на сериозни системи:

„ Предполагам, че ще има последици. Те ще бъдат за жителите, за компаниите. Надявам се да не се повредят доста сериозни системи, тъй като има болнични системи, които също зависят от световната мрежа “, сподели Петров.

Възможен е срив и на уеб сайтове, които се намират отвън Русия:

„ Много трасета минават през Русия и това може да се отрази на международния интернет трафик. Трасетата сред Европа и Австралия, в случай че минават през Русия, това значи, че част от интернета ще бъде безусловно строшен за известно време. Ако няма различни направления и в случай че не изработят толкоз добре такива, които могат да трансферират трафика автоматизирано “, добави експертът.

До момента единствената оповестена дата, до която се допуска, че Русия ще организира опита, е 1 април.

Засега няма съответна информация от съветската страна по какъв начин тъкмо ще се реализира въпросното изключване от международната мрежа.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР