Неправомерно и прекомерно се употребяват антибиотици, единодушно изразиха мнението си

...
Неправомерно и прекомерно се употребяват антибиотици, единодушно изразиха мнението си
Коментари Харесай

СЗО в България: Неправомерно и прекомерно се употребяват антибиотици

Неправомерно и прекалено се използват антибиотици, единомислещо показаха мнението си в националния пресклуб на Българска телеграфна агенция представителят на Световната здравна организация в България Скендер Сила, основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев, ръководителят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова и други Да не се купуват антибиотици или други медикаменти от нерегламентирани уеб сайтове или от хора в обществените мрежи, приканиха специалистите, акцентирайки неналичието на информация за истинността на медикамента, за метода на предпазване и други

Основен проблем в лечебните заведения е лекуването с най-евтините антибиотици, сподели Кунчев и акцентира, че това би довело да поява на устойчивост измежду пациентите. Не отхвърляме използването им, те имат своето място, само че не може да се лекува единствено с тях, сподели още той. По думите му използването им от лечебните заведения е заради стопански аргументи.

Антибиотиците да се пият единствено по лекарско наставление, да се употребява точното количество и да се съблюдава период на лекуване, посочени от лекаря, акцентира още Кунчев.

До 24 ноември се отбелязва Световната седмица, отдадена на осведомеността за антимикробна устойчивост. Неправилната приложимост на антимикробни медикаменти е главният фактор за развиване на устойчиви на лекарства патогенни организми, сподели още Скендер Сила. По думите му близо 25 хиляди души умират всяка година в Европейски Съюз от резистентни инфекции.По данни на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите годишно в Европейски Съюз пораждат над 4 милиона случая на инфекции в здравните заведения, дължащи се на антимикробна устойчивост.

През предходната година СЗО разпознава 32 антибиотика в развой на клинично създаване, ориентирани против патогени, само че единствено 6 от тях са класифицирани като новаторски, уточни още Сила.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР