Неправомерни съдебни процеси, заплахи и все по-малка медийна свобода. Това

...
Неправомерни съдебни процеси, заплахи и все по-малка медийна свобода. Това
Коментари Харесай

Независимите медии у нас – притиснати от заплахи и тормоз

Неправомерни правосъдни процеси, закани и все по-малка медийна независимост. Това са част от констатациите, годишния отчет за положението на правата на индивида на международната организация " Амнести Интернешенъл " във връзка с медийната среда у нас.
 

Независимите публицисти и медии които отразяват проведена престъпност, корупция или правата на малцинствата са изправени пред непрекъснати закани и тормоз. Те постоянно са били жертви на злоупотреби от страна на държавни чиновници и предприемачи. Всеки втори публицист у нас е бил подложен на непозволен напън, а всеки десети е бил заплашван със съд, споделят от " Амнести ", като цитират отчет на Асоциацията на европейските публицисти у нас. Ефектът – увеличение и на автоцензурата. Особено уязвими към напън и заплашване са публицистите и бранителите на правата на индивида, които живеят отвън София.
Според отчета огромните медии не престават да бъдат под контрола на политици и олигарси, което в допълнение нарушава публицистичната самостоятелност и лимитира достъпа до информация на обществеността.
От " Амнести " регистрират, че през предходната година Народното събрание е одобрил законопроект, с който се отстранява утежняващото виновността събитие по делата за клюка, когато е по адрес на държавен чиновник. Новите текстове обаче бяха признати единствено на първо четене.

 

 

Обект на рецензия е и отношението на страната ни към правата на бежанците и мигрантите. В отчета се регистрира растежа на мигрантите, пристигнали от Турция - 85 000, което е два пъти повече от тези през 2021 година Отбелязано е и връщането на бежанците през граница, като съгласно отчета то постоянно е придружено с принуждение. Правозащитни организации оповестяват за дискриминационни практики при търсещите леговище, като молбите на жители на избрани страни, в това число Афганистан, Алжир, Бангладеш, Мароко и Тунис, се отхвърлят автоматизирано.
България одобри близо 1 милион украинци, най-вече дами и деца, и обезпечи достъп до здравни грижи, обществени услуги и обучение на 150 000 души, които се записаха за краткотрайна протекция. Много бежанци напуснаха страната след септември на фона на възходящата неустановеност по отношение на удължаването на периода на подпомагането от страна на държавното управление, прибавят от " Амнести Интернешенъл ".

 

 

Случаите на домашно принуждение, които внезапно нарастват по време на пандемията от Ковид-19, не престават да се усилват. Едновременно с това страната не реагира с съответни ограничения, с цел да синхронизира родното законодателство с интернационалните стандарти.
По отношение на дискриминирането от светованта организация показват, че Европейската комисия за битка с расизма и нетолерантността прикани управляващите у нас да подхващат ограничения за справяне с речта на омразата и предразсъдъците по отношение на ромите. Според организацията в България има трайна дискриминация и по отношение на хората с увреждания.

 

 

" Решителният отговор на Запада на съветската експанзия против Украйна внезапно контрастира с плачевната липса на смислени дейности във връзка с тежките нарушавания от страна на някои от техните съдружници, в това число Израел, Саудитска Арабия и Египет ", се споделя в изказване на неправителствената организация след публикуването на годишния й отчет през вчерашния ден, написа Българска телеграфна агенция
" Нахлуването на Русия в Украйна е вцепеняващ образец за това какво може да се случи, когато страните си мислят, че могат да подценяват интернационалното право и да нарушават правата на индивида без последици ", е представена да споделя в известие за медиите генералният секретар на " Амнести интернешънъл " Аниес Каламар.

" Реакциите на съветската инвазия в Украйна ни дадоха някои доказателства за това какво може да се направи, когато има политическа воля ", добави тя.
В същото време западните страни подценяват " злоупотребите на Израел с апартейда против палестинците ", както и, да вземем за пример, нарушаванията на човешките права в Саудитска Арабия, се споделя в отчета.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР