Неправилни отчитания за общо 6,73 млрд. лева са коригирани във

...
Неправилни отчитания за общо 6,73 млрд. лева са коригирани във
Коментари Харесай

Финансови нарушения на министерства, ведомства и редица общини хвана Сметната палата

Неправилни регистрирания за общо 6,73 милиарда лв. са поправени във финансови доклади на министерства, ведомства, държавни висши учебни заведения и общини след осъществени от Сметната палата одити през 2023 година Това е съвсем 2,5 пъти по отношение на 2022 година, когато са направени корекции за 2,75 милиарда лв..

Изготвени са 333 са отчети за осъществени финансови одити на годишните доклади на публични институции за 2022 година

Сметната палата е приема за цялостни и правилни 271 или 81% от докладите , а в 61 са открити основни несъответствия или пропуски, като в 11 от тях нарушаванията са по-сериозни. За 1 доклад инспекторите не са съумели да получат задоволителни и уместни данни.
 Одитните отчети на Сметната палата не подлежат на правосъден надзор
Одитните отчети на Сметната палата не подлежат на правосъден надзор

Това реши Конституционният съд

Сметната палата спомага за подобряването на отчетността в одитираните организации, като започва одитите в тях още през отчетния интервал и откритите от инспекторите неправилни регистрирания могат да се поправят до привършване на одита. В резултат на корекциите доста се е нараснал броят на финансовите доклади, които дават вярна и почтена визия за финансовото положение, финансовите резултати от активността и паричните потоци на обособените бюджетни организации.

Установени са обаче и неточности и нередности, които остават некоригирани във финансовите доклади. Затова и одитни отчети са изпратени на съответни институции по подготвеност. За случаи на несъобразяване със законите и другите нормативни разпореждания са известени Агенцията за държавна и финансова ревизия (АДФИ) - за две министерства и ведомства и за 34 общини, а прокуратурата - за едно централно ведомство, за предприемане на ограничения. Държавното обвиняване е сезирано и за открито незаконосъобразно събиране или разходване на обществени средства и установени данни за закононарушение за 6 общини.
 Грешки за 2,75 милиарда лева откри Сметната палата през 2022 година в доклади на бюджетни организации
Грешки за 2,75 милиарда лева откри Сметната палата през 2022 година в доклади на бюджетни организации

Висшата одитна институция предлага преосмисляне на рамката за финансова отчетност

Одитни отчети са изпратени по подготвеност и на други ведомства и организации за сведение или за предприемане на съответни дейности. Това са Министерство на финансите (МФ) - за две централни ведомства и за 116 общини, Националната организация за приходите (НАП) - за една община, общински препоръки - за 9 общини, Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) - за 35 общини.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР