Непознат е видът на хепатит на детето, лекувано в Бургас. Изследванията

...
Непознат е видът на хепатит на детето, лекувано в Бургас.
Изследванията
Коментари Харесай

Д-р Тенчо Тенев: Непознат вид е хепатитът на детето, лекувано в Бургас |

Непознат е типът на хепатит на детето, лекувано в Бургас.

" Изследванията на пробите, взети от детето, лекуващо се от изострен хепатит в бургаската болница, демонстрират, че не се отнася за хепатит от познатите до момента типове на този вирус ", съобщи пред БНР завеждащият националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни заболявания доктор Тенчо Тенев.

Изчакват се резултатите от в допълнение извършените проучвания, които ще бъдат подготвени в на следващия ден, добави доцент Любомира Гломб, която оглавява отдел " Вирусология " на центъра. Тя не чака в България да се появи съществено огнище на новия тип на хепатит, регистриран при започване на предишния месец във Англия.



Изследваното 5-годишно дете към този момент е изписано от бургаската болница. То е постъпило в нея преди седмица с обща изнемощялост, нараснала температура, пожълтяване на кожата и извънредно повишени стойности на чернодробните ензими, по думите на зам.-директора на лечебното заведение доктор Светослав Тодоров. Детето е изписано за домашно лекуване без затруднения.

Контактните с него хора ще бъдат следени, само че при този хепатит няма данни за епидемиологична връзка сред случаите, уточни локалната РЗИ.

На 3 май Министерството на здравеопазването изпрати указания до лечебни заведения и лекари за механизъм на деяние при вероятни случаи на изострен хепатит при деца с незнаен генезис. Инфекцията беше записана първо във Англия при започване на април. Оттогава са докладвани над 200 случая в няколко страни.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР