Непосредствено преди да бъде гласуван от парламента новият министър на

...
Непосредствено преди да бъде гласуван от парламента новият министър на
Коментари Харесай

БСП бламира ПП за Тодор Тагарев, друг поема Министерство на отбраната?

Непосредствено преди да бъде гласуван от Народното събрание новият министър на защитата Тодор Тагарев може да бъде заменен с човек по-близък до Европа и сътрудниците, написа.

На негово място може да бъде излъчен посланик от кариерата и боен представител в Брюксел, разкриха осведомени. Подробности още няма, само че непрекъснат представител на България в НАТО е Драгомир Заков.

Оставката на военния министър Стефан Янев бе гласувана от държавното управление в понеделник, а в 11 часа през днешния ден Народното събрание се събира и би трябвало да я гласоподава, както и да избере негов правоприемник. Името на проф. Тодор Тагарев беше оповестено персонално от премиера Кирил Петков след съвещанието на кабинета в понеделник. Той даже направи лапсус, като непосредствено го разгласи за министър.

Не са ясни точните претекстове за промяната на проф. Тагарев.

Предположенията са, че той ще бъде сменен точно с непрекъснатия ни представител в НАТО. В последните дни Драгомир Заков е деен в мненията за войната с Украйна. Той е посланик от кариерата и преди да замине за Брюксел бе началник на дирекция в Министерство на външните работи.

Бих определил с една дума това, което се случва сега в Украйна, като брутално, сподели Заков в неделя пред Българска национална телевизия.

" Това, което Русия прави в Украйна сега, води до голямо количество цивилни жертви, водят се улични боеве. Украинският народ е твърдо решен да отстоява свободата си. Това, което съветският президент Владимир Путин няма да може да завоюва в никакъв случай, е сърцата и мозъците на украинците ", безапелационен е той.

" НАТО няма по какъв начин да се намеси в спора. НАТО не е страна в този спор. НАТО има Вашингтонски контракт. НАТО не може да се намеси в спор сред Русия и Украйна ", напомни Заков.

Не съм склонен, че Западът е отговорен за войната в Украйна. Защото Русия я стартира и то до момента в който вратата за договаряния беше доста необятно отворена. НАТО не е прекъсвал в никакъв случай разговора с Русия, разяснява преди този момент Заков пред Нова телевизия.

България е предпазена, увери 46-годишният посланик пред БНР.

А дали ние ще желаяме спомагателни сили, това към този момент е въпрос на национално решение. Тук никой не постанова решение на страните членки. Това е въпрос на съответна оценка на рисковете и заканите, уточни представителят ни в НАТО.

„ Това, което прави НАТО сега, е да не се стигне до неволна неточност от страна на Русия в този миг. Конфликтът, който сега е в Украйна, да не се придвижи в спор с НАТО “, заключи Заков.

Можем да кажем, че европейската архитектура за сигурност не е това, което беше, разяснява той. По думите му тази система би трябвало да се построи още веднъж, само че това не може да стане под опасността от война.

„ Имаме една експанзия, която всички чакахме да не се случи и положихме безусловно всички старания това да не се случи. Политическият Запад нямаше по какъв начин да не постави всички старания това да бъде предотвратено “, разяснява той.

Санкциите са един от методите президентът Путин да бъде заставен да се върне на масата на дипломацията и на договарянията, счита Драгомир Заков.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР