Непосредствено под пътя за квартал Галата“ в местността Карантината във

...
Непосредствено под пътя за квартал Галата“ в местността Карантината във
Коментари Харесай

СЪБАРЯТ ХЪЛМ: Кооперация никне върху гора в Галата“

Непосредствено под пътя за квартал „ Галата “ в местността Карантината във Варна може да откриете горска територия. Трудно е да си го представим, само че има възможност тя да изчезне и на нейно място да се появи многоетажна жилищна постройка.

Поне такива са опасенията на Валя Александрова, чиято къща е единствената наоколо до мястото, а против нея е ситуирана Помпена станция на ВиК. През предходната година компанията, която има интерес да строи на мястото, е имала позволение за сеч.

Но се видя, че дърветата се секат на ред и се приготвяше тук с едра техника да се събаря хълмът. Имаше здрави, хубави дървета, излязоха най-малко, по мои показа, най-малко 10 големи камиона с дървета. И ние тогава започваме да пускаме поредност от сигнали, " споделя Валя Александрова.

Булдозери и багери прокарват пътища, които стигат до вилните здания в околност Зеленика, и стартира подписка против тези действия. В последна сметка не е позволено съставянето на Подробен организационен проект от Басейновата дирекция и Екоинспекцията във Варна.

Причината - регионът е водосборен, има заплаха от наводения. Самото място е част и от „ Натура 2000 “ като зона за запазване на дивите птици, твърди Валя Александрова. Но дни преди края на предходната година излизат нови решения на двете институции и се позволява разработване на Подробен устройствен план. Идеята на фирмата-инвеститор е да се проектира създаване на високи здания и инфраструктура:

" Става въпрос за доколкото разбрах, 18-етажни здания, с 800 и няколко жилището. Нашите опасения са основно, че от една страна по тази причина, че в случай че се обезлеси тези птици ще изчезнат, които са предпазени. Второ – има непосредствена заплаха за пътя за „ Галата “ и трето от наводнения, в действителност наводненията са свързани с сигурността на пътя за „ Галата “, показва Александрова.

Басейновата дирекция оповестиха за Радио Варна, че на 15 декември е осъществена инспекция, предоставена от Районната прокуратура, по сигнал за сеч на дървета и прокопаване на пътища. Не е установено да са осъществявани нови действия на терена, след последната инспекция през юни предходната година.

Не е установена нарушена проводимост на дерето от съществуване на боклуци, наноси, паднали сухи дървета или с заплаха да паднат.

По мотив опасенията за наводнения, от дирекцията прецизират, че строителят планува да бъдат построени охранителни канали за преминаващите през парцелите дерета, т.е. водните обекти ще бъдат поправени и канализирани, което ще докара до минимизиране на риска от наводняване в региона. Затова от Басейновата дирекция са изразили мнение за допустимост на основаването на Подробен организационен проект.

Междувременно Валя Александрова и брачният партньор й са изпратили писмо до Министерството на околната среда и водите, в което са обобщили своите опасения.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР