Непоносимостта към статините, която обезсърчава много хора да приемат тези

...
Непоносимостта към статините, която обезсърчава много хора да приемат тези
Коментари Харесай

Надценена ли е непоносимостта към статините?

Непоносимостта към статините, която обезсърчава доста хора да одобряват тези медикаменти против висок холестерол, е надценявана.

Заради страха от странични резултати, които може да съществуват, до един на двама пациенти прекъсва или трансформира лекуването (намаляване на дозата, нередовно приемане). Това евентуално излага тези заболели на нараснал риск от съществени проблеми със сърцето.

Този риск до момента оставаше противоречив.

Мета-анализ, оповестен в Европейското списание по сърдечно здраве, обгръща 176 проучвания по тематиката с общо четири милиона пациенти. То дава по-обосновани отговори от изолираните изследвания.



Авторите акцентират, че непоносимостта към статини е надценявана и се прекалява с тези диагнози. Пациентите рискуват повече да имат сърдечносъдови проблеми поради висок холестерол, в това число и съдбовни, в сравнение с свързани със странични резултати поради банкет на статини.

Различни проучвания върху статините до момента определяха непоносимостта към тях от 5 до 50 %. Според компилираните данни в мета-анализа те са 9,1 % и даже по-малко по отношение на някои интернационалните стандарти.

Това значи, че към 93 % от пациентите могат да бъдат лекувани ефикасно, съобщи ръководителят на проучването проф. Мачей Банах от медицинския университет в Лодз.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР