Непокорни тълпи прекараха нощта по улиците на суданската столица Хартум,

...
Непокорни тълпи прекараха нощта по улиците на суданската столица Хартум,
Коментари Харесай

Протестиращи не се подчиняват на комендантския час след военния преврат в Судан

Непокорни тълпи прекараха нощта по улиците на суданската столица Хартум, пренебрегвайки оповестения от военните комендантски час , оповестяват международните осведомителни организации.

Дългогодишният президент Омар ал Башир през вчерашния ден беше свален от власт и задържан след месеци на улични митинги.

Ала стачкуващите настояват, че военният съвет, който взе властта, е част от същия режим .
 Военен прелом в Судан
Военен прелом в Судан

Според държавни източници, президентът ал-Башир е подал оставка

Новата невъзможност ускори опасенията за насилствена борба сред протестиращите и армията .

Съществува и действителна заплаха разнообразни детайли от силите за сигурност и милиция да извърнат оръжията си един против различен , отбелязва Би Би Си.

Организация на обединените нации и Африканският съюз приканиха за успокоение.

Судан би трябвало да отвори още веднъж въздушното си пространство през днешния ден след 24-часово затваряне, само че сухопътните и морските граници ще останат затворени, оповестиха от военния съвет.

Полицейският час, който е в действие от 22 часа локално време (също и българско) до 4 часа, бил разгласен поради " сигурността " на жителите, прецизираха държавните медии.

Въоръжените сили и Съветът за сигурност ще извършват своите " отговорности да поддържат мира и сигурността и да пазят препитанието на жителите ".

Хиляди хора към момента се намираха в лагера пред централата на суданските военни и съгласно информациите тълпата нараства.

Празничното въодушевление през вчерашния ден след новината за ареста на Башир се изпари, откакто уредниците приканиха за продължение на всеобщия митинг.

" Това е продължение на същия режим ", съобщи Сара Алделджалил от Асоциацията на експертите в Судан, допълвайки: " Така че това, което би трябвало да създадем, е да продължим битката и мирната опозиция. "

В изказване на Асоциацията на експертите се споделя, че " тези, които унищожиха страната и убиха хората, се пробват да откраднат всяка капка кръв и пот, които суданците проляха в революцията си, която разтресе трона на тиранията ".

По-рано от Асоциацията на експертите настояха, че всяко преходно държавно управление не би трябвало да включва никого от " тираничния режим ".

Тълпите развяваха флагове и скандираха " Падна, още веднъж! ", преправка на предходния им девиз срещу Башир " Падане, това е всичко! "

Рано във вчерашния ден военни транспортни средства влязоха в огромния двор в Хартум, където се намират военното министерство, щабът на армията и персоналната резиденция на Башир.

Държавната телевизия и радио прекъснаха стратегиите си, а военният министър Ауад Ибн Ауф разгласи " свалянето на режима ". Той сподели, че Башир е държан " на несъмнено място ", само че не даде детайлности.

Ибн Ауф акцентира, че страната е страдала от " неприятно ръководство, корупция и липса на правдивост " и се извини " за убийствата и насилието, които се случиха ".

Той сподели, че армията ще ръководи страната в двугодишен временен интервал, последван от избори.

Министърът също по този начин съобщи, че е въведено тримесечно изключително състояние, като конституцията е суспендирана.

Преди преврата Ибн Ауф беше първи вицепрезидент на Башир и боен министър, като смяташе, че е в добра позиция да го наследи.

По време на спора в Дарфур при започване на века той беше началник на военното разузнаване, а Съединени американски щати постановиха наказания против него през 2007 година по отношение на хипотетичната му поддръжка на милицията Джанджавийд, упреквана за зверствата там.

Все още не е ясно какво ще се случи със 75-годишния Башир, който в този момент е в ареста. Срещу него има издадени две интернационалните заповеди за арест от Международния углавен съд, който го упреква в образуване на военни закононарушения и закононарушения против човечеството в Дарфур сред 2003 и 2008 година

Според Международния углавен съд има " рационални учредения " да се счита, че той е " работил със характерното желание да изтреби отчасти етническите групи Фур, Масалит и Загава ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР