Непокътната гробница на тракийски воин, датираща отпреди почти 5000 години,

...
Непокътната гробница на тракийски воин, датираща отпреди почти 5000 години,
Коментари Харесай

Непокътната 5000-годишна гробница на тракийски воин е „откритието на годината“ в Турция

Непокътната гробница на тракийски боец, датираща отпреди съвсем 5000 години, е открита в Турция, оповестяват от Археологическия музей в Истанбул. Експертите дефинират находката като най-значимото изобретение за годината в Турция, страна, където не липсват забавни археологически места.

Погребението е намерено в могила, а погребалната камера на гробницата е изцяло непокътната и това я прави първата по рода си находка от този вид на територията на Турция, написа DailySabah.com. Разкопките на кургана край Силиврия стартират през декември 2015 година Градът се намира на към 70 км от Истанбул.

Hurriyet Daily News оповестява, че могилата в миналото е била разкопавана, само че иманярите не са съумели да обхванат в погребалната камера.

Първите догатки са, че
гробницата е на боец от северните региони


Датирана е от бронзовата ера. Основание за догатките си учените намират във обстоятелството, че в погребението е намерено копие.

В известието на Hurriyet Daily News се споделя още, че могилата е издигната към погребалната камера, която съставлява изкопана в земята яма. По-късно в кръг към нея е повдигнат курганът. ”Този вид гробници в началото е употребен от народите, населявали в миналото степните региони на днешна Русия. По-късно погребалната процедура се популяризира в Източна, Централна и Северна Европа. Това се случва през третото хилядолетие преди новата епоха.

Гробниците от този тип се считат за свещени места в тюркските и алтайски култури, написа изданието.

Професор Мехмед Йоздоган от факултета по археология в Истанбулския университет споделя пред Daily Sabah, че и различен път е проучвал сходни могили, само че тази находка е неповторима и значима, тъй като е най-древната, откривана досега в Тракия. Ученият се надява, че гробницата ще даде нови данни за историята на Тракия и античните поселения, намирали се на мястото на днешния Истанбул и околните покрайнини.



Преди години Йоздоган изследва различен тракийски курган, датиращ от към 1200 година пр.н.е., открит край село Асълбели в източната част на Турция.

Пред Hurriyet Daily News професорът изяснява, че
траките мигрират по тези места от север


“Този тип курганни гробници към този момент са ми познати и участват в проучванията ми. Известно ми е, че доста тракийски могили са били унищожени. Успели сме да опазим няколко от оживелите от набезите на иманяри. Но тази гробница е остаряла и е непокътната непокътната още от бронзовата ера. Находката в действителност е доста значима и се надявам, че резултатите от изследванията ни ще бъдат също толкоз интересни”.

Археологическият музей в Истанбул ще записва гробницата като исторически монумент, а останките на тракийския боец ще бъдат изложени в музейната експозиция.
Курганите са считани за свещени места в тюркската и алтайската просвета. Погребения от този тип се срещат на доста места в Централна Азия и Източна Европа. Самата дума курган не е открито от кой тюркски език произлиза, само че в превод значи ”крепост”.

Практиката да се построяват могили за погребенията на знатни хора стартира от бронзовата и медната ера, минава през желязната ера и даже до Средните епохи, въпреки в по-ново време да не е толкоз публикувана.

Една от известните исторически фигури,
заровена в гробница от курганен вид, е Филип II Македонски - бащата на Александър Македонски


Гробницата на Филип II е открита в Гърция.

Погребалната камера на новооткритата гробница е с кръгла форма и диаметър 6 метра. Облицована е с каменни блокове. Самата гробница е доста по-голяма и е с правоъгълна форма.
Скелетът на заровения боец е подложен напряко върху каменния й под в позиция на новородено, като ръцете му обгръщат коленете. Археолозите допускат, че сходно състояние на тялото може да има алегорично значение - или с цел да може умрелият да влезе в задгробния живот като новороден, или с цел да се предотврати ”излизането му от гроба”.

Освен копието, което е намерено сложено върху тялото на воина, археолозите са разкрили два керамични съда, присъщи за бронзовата ера. Открито е и острие, за което се допуска, че е останките от връх на стрела. Това, дружно с копието, кара учените да считат, че погребението е на благороден боец или даже боен пълководец.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР