Неподдържана и в много лошо състояние е една от най-

...
Неподдържана и в много лошо състояние е една от най-
Коментари Харесай

Туризъм ли? Вижте пътя към Кромлеха в Долни Главанак 

Неподдържана и в доста неприятно положение е една от най- огромните атракции в Община Маджарово- Кромлехът край село Долни Главанак. Екопътеката към мегалитното оборудване от 8-7 в. пр.н.е. е непроходима, разрушена е, мотаят се някакви телени трудности. Информационният център първоначално й е зарязан, с изпочупени прозорци. Самият кромлех е обраснал с треви и шубраци.

Това се вижда от фотоси, оповестени от туристи в групи във Facebook. Центърът и екопътеката бяха построени преди години благодарение на екопроект с концепцията да се развива туризмът в общината. Култовото оборудване бе разкрито при археологически разкопки през 1998 година от доцент Георги Нехризов и години наред бе поддържано, а към него се стичаха туристи. Обектът е включен в Археологическата карта на България под № 1590055.



Днес всичко е изоставено. В същото време поради пандемията сходни обекти навътре в страната се радват на доста гости. Пример е Перперикон, който не е надалеч от кромлеха и през м.г. бе посетен от рекорден брой туристи. Вероятно няма да са малко хората, които ще се разходят до Долни Главанак и Маджарово през идните празници и ще бъдат разочаровани от гледката.

Пристигайки в Долни Главанак, екскурзиантът няма какво да чака още щом види изоставения център край пътя и разрушената пътека, пишат хората под фотосите в обществената мрежа. Те и пътищата са разрушени и с изчезнали табели, допълват други.



Не можахме да разберем каква е повода зебележителността да бъде в това положение и дали се планува възобновяване на екопътеката. Потърсихме за коментар кмета на Маджарово Ерджан Юсуф, само че той не си подвигна телефона.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР