Непочистени от изпражнения клетки, борба за храна и бой между

...
Непочистени от изпражнения клетки, борба за храна и бой между
Коментари Харесай

Приют на ужасите: При какви условия живеят кучетата в Горни Богров?

Непочистени от изпражнения кафези, битка за храна и пердах сред кучета. Някой от потърпевшите животни умират от раните си, а други не са излизали с години от постройките, в които живеят.

Такава е обстановката в приюта в село Горни Богров.

Близо 1500 кучета живеят зад ограждения - в тесни външни кафези без значение от метеорологичните условия. За тях всеки ден е борба- за вода, храна, разходка или превъзходство. Слабите нормално излизат от клетките с рани.

" Непочистени кафези цялостни с изпражнения, преливащи канали, храна в изпражненията, в къщичките е цялостно с изпражнения, непочистени и не дезинфекцирани с години. В същото време получаваме отговори, че се чисти и дезинфекцира по разпоредба ", съобщи Веселин Ганев, доброволец.

По разпоредба кучетата би трябвало да имат вътрешни пространства с вентилация, да имат осветяване и те да бъдат с избран размер. Условия на които приюта в село Горни Богров не дава отговор.



Срещу това се бори дълги години общинският консултант Марта Георгиева. През 2021 година след голям брой сигнали приютът получава наставление от ОДБХ. Тогава Столичната община го апелира, тъй като автограф е подложен в горната част на бланката.

" Положителното в някаква степен е, че в самият съд се произнася по една от процедурите, пояснява всъщност наредбата и се произнася, както и контролния орган,че тези условия на наредбата за вътрешните пространства, за размерите, за осветлението, за материала са в правна мощ ", добави Марта Георгиева, общински консултант.

Въпреки това към този момент две години делото продължава и резултат няма. От " Екоравновесие " настояват в позиция, че са организирали заграждения и навеси, а към тях има съоръжения за отбрана от атмосферните условия.

" Чл. 104 Материалът, от който са направени стените и подовете на загражденията в приюта, разрешава елементарно разчистване и стерилизация, не е отровен и е непромокаем. Карантинно помещение и помещение за заболели и засегнати животни са построени от стоманени термопанели, пода и стените разрешават елементарно разчистване и стерилизация ", декларират от " Екоравновесие ".



Доброволци откриват раздрани разкъсани кучета след пердах с друго животно в клетките. От фрагментите на клип в обществените мрежи се вижда,че едно от тях е влачено от чиновник на приюта. Според доброволците оставени без съответна здравна грижа.

" Оставят се по клетките в неприятно положение, оставят се в стационар в неприятно положение, налазени от мухи ", разяснява Веселин Ганев, доброволец.

Ситуацията не е по друга и в клиниката на " Екоравновесие " във Връбница. Подовете в клетките са непочистени и мокри,а кучетата пациенти разделят тесни пространства минимум с четири други животни. На страницата на клиниката е написано, че тяхната активност е да кастрират и връщат назад по места кучетата.

" Екоравновесие ": Извършване на действия като залавяне, кастриране, имунизиране, обезпаразитяване, маркиране на кучета и връщане назад по местата, от които са хванати, като се изключи потвърдено нападателни и заболели животни, които се настаняват в подслон.

" Тъй като коптора в Горни Богров е претъпкан чиновниците ни споделиха,че държат две години на мрачно, без да са излезли на открито животни, за които няма място и чакат да бъдат настанени. Няма никаква причина да бъдат дружно в кафези, защото тази клиника би трябвало да реализира нужната карантина на всяко животно преди да попадне в подслон ", сподели още Марта Георгиева, общински консултант.

От новото управление на Столичната община обявиха, че ще ревизират положението на приюта. Ще следим дали ще трансформират изискванията, в случай че открият нарушавания.

По разпоредба кучетата би трябвало да имат вътрешни пространства с вентилация, да имат осветяване и те да бъдат с избран размер. Условия на които приюта в село Горни Богров не дава отговор. Срещу това се бори дълги години общинският консултант Марта Георгиева. През 2021година след голям брой сигнали приютът получава наставление от ОДБХ. Тогава Столичната община го апелира, тъй като автограф е подложен в горната част на бланката.

Репортер: Тереза Кънчева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР