NEPI е собственик на най-големия софийски мол - Paradise Center,

...
NEPI е собственик на най-големия софийски мол - Paradise Center,
Коментари Харесай

NEPI Rockcastle ще инвестира 141 млн. евро в новия си мол в Пловдив

NEPI е притежател на най-големия софийски мол - Paradise Center, както и на " Сердика център "

© Мария Съботинова Още по тематиката
NEPI Rockcastle регистрира 10.4 млн. евро облага преди налози от бизнес парцелите си в България

Южноафриканският фонд, който стана притежател на Serdika Center и Paradise Center за 460 млн.евро, разгласява годишния си финансов доклад
21 мар 2018
Новият великански мол на Пловдив

Южноафриканският фонд NEPI Rockcastle купи 36 дка терен на Сточна гара в града, на който ще строи търговски център
12 яну 2018 Южноафриканският фонд NEPI Rockcastle ще влага 141 млн. евро в построяването на мол в центъра на Пловдив. За плана се разбра, откакто в края на предходната година компанията купи 36 дка имот на мястото на остарялата Сточна гара, а информация в имотния указател демонстрира, че през март тази година е придобила и прилежащите 29 дка. Така целият план ще бъде ситуиран върху 65 дка. Новият мол се чака да проработи след две години и да добави близо 60 хиляди кв.м отдаваема повърхност на пазара на търговски парцели в града. Това излиза наяве от доклада на NEPI за първата половина на 2018 година Това е третият огромен план на вложителя в страната, откакто предишното лято компанията закупи софийските " Сердика център " и Paradise Center.

Promenada Plovdiv

Молът на NEPI ще бъде четвъртият търговски център в града и ще се споделя Promenada Plovdiv по името на други обекти на компанията в Сърбия и Румъния. В момента планът е в развой на приемане на нужните разрешителни и договаряне с бъдещи наематели. Общата отдаваема повърхност ще бъде 59 500 кв.м, като молът се възнамерява да проработи през третото тримесечие на 2020 година Целият план се прави оценка на 141 млн. евро, като досега компанията е вложила 24 млн. евро, се показва в междинния доклад.

Сумата евентуално включва и цената за земята. През декември предходната година посредством едно от локалните си сдружения - " НЕПИ проджект фор ", южноафриканският фонд купи 36 дка от софийския клон на записаната в Хамбург Einkaufs-Center Plovdiv, като заплати 17.5 млн. лева за парцела. Тази пролет пък посредством " Пловдив проджект 1 " NEPI е купила и прилежащите 29 дка, които бяха благосъстоятелност на " Прайм - Държавна сигурност ", за сумата от 9.3 млн. лева

Според NEPI към плана в Пловдив има огромен интерес от евентуални наематели. Молът ще бъде главният търговски център във втория по величина град в България, където съгласно компанията има дефицит на съвременни площи за търговия на дребно.

Растящи продажби

Южноафриканският фонд, който влага главно в търговски парцели в Централна и Източна Европа, влезе в България през предходната година с две огромни покупко-продажби. Първата беше за " Сердика център " и офис постройката към него, които закупи за 207 млн. евро от " ЕЦЕ проектмениджмънт ". Месец по-късно NEPI купи и най-големия софийски мол - Paradise Center, за 252.9 млн. евро от някогашния притежател " Булфелд ".

По данни от доклада в България компанията има 162 хиляди кв.м отдаваема повърхност, а цената на парцелите е 481 млн. евро. С това страната се подрежда на трето място в портфейла на компанията, като обезпечава 10% от приходите й. Водещи пазари са Румъния (39%) и Полша (26%). От доклада на NEPI излиза наяве още, че продажбите на търговците на дребно, които са наели площи в моловете й, са се нараснали със 7.7% през първата половина на годината по отношение на същия интервал на 2017 година, като главните мотори са били услугите, електрониката, храните и модата. За България растежът е 10.2%.

За полугодието NEPI Rockcastle регистрира чисти доходи от 165 млн. евро, което е растеж от 4.1%. Портфейлът й с капиталови парцели е на стойност 5.3 милиарда евро, като се усилва с 8.1% от началото на годината. Фондът има вложения в девет страни в Централна и Източна Европа, като най-новият й пазар е Литва.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР