Непалски шерпа изкачи връх Еверест за рекорден 26-ти път, побеждавайки

...
Непалски шерпа изкачи връх Еверест за рекорден 26-ти път, побеждавайки
Коментари Харесай

Непалец стъпи на Еверест за 26-ти рекорден път

Непалски шерпа изкачи връх Еверест за рекорден 26-ти път, побеждавайки личния си предходен връх, подложен предходната година, сподели държавен чиновник в неделя, представен от Ройтерс.

52-годишният Ками Рита Шерпа изкачи върха с височина 8 848,86 метра (29 031,69 фута) в събота по обичайния маршрут на югоизточния било, водещ 10 други катерачи на шерпи.

" Ками Рита счупи личния си връх и откри нов международен връх по катерене ", сподели Таранат Адхикари, общоприет шеф на Министерството на туризма в столицата Катманду.

Съпругата на Ками Рита, сподели, че е щастлива от достижението на брачна половинка си.

Маршрутът за катерене, употребен от Ками Рита, е основан от новозеландеца сър Едмънд Хилари и шерпа от Непал Тенцинг Норгей през 1953 година и остава най-популярен.

Тази година Непал е издал 316 позволения за нанагорнище на Еверест в пиковия сезон, който продължава до май, спрямо 408 през предходната година, най-високият брой до момента.

Хималайската страна, която мощно разчита на алпинистите за задгранична валута, беше изправена пред рецензии, че е позволила пренаселеността и няколко смъртни случая на алпинисти в планините през 2019 година

Еверест е бил изкачван 10 657 пъти, откогато за първи път е бил обуздан през 1953 година от непалската и тибетската страна - доста от алпинистите са го изкачвали няколко пъти, а 311 души са починали до момента, съгласно базата данни на Хималайите.

Досега 14 българи са изкачили Еверест, като за първи път върха е обуздан от Христо Проданов през 1984 година, само че той не се връща при слизането от върха.

Общо 10 българи са починали в Хималаите при нанагорнище на високите върхове там.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР