Непалски хеликоптер може да се включи в търсенето на българския

...
Непалски хеликоптер може да се включи в търсенето на българския
Коментари Харесай

Непалски хеликоптер търси Боян Петров

Непалски хеликоптер може да се включи в търсенето на българския планинар Боян Петров под хималайския връх Шиша Пангма. Това ще бъде допустимо, в случай че Китай разреши излитането на машината.

От българското външно министерство вършат всичко допустимо да получат публично позволение от китайската страна, прецизираха от ведомството пред “Труд ”. Посланиците ни в Поднебесната империя и в Индия работят дружно и се чака Пекин да отвори пространството за полет.

Алпинистът ни е на експедиция по изкачването на 8-хилядника. Изчезнал е в Хималаите на територията на Тибетски самостоятелен регион на 29 април.

Ако дипломатите уредят, непалският хеликоптер ще стигне допустимо най-високо в планината – до лагер 3, който се намира на 7500 метра. Това е обяснил Мохан Ламсал, специалист от частна компания, която провежда и избавителни интервенции в региона, на режисьорката Поли Генчева. Тя се намира в Хималаите, с цел да снима документален филм за Боян Петров, дружно с оператора Красимир Андонов.

Задействат избавителна задача

Очаква се избавителна задача от Китай също да дойде на място – тя е част от процедура, която се задейства автоматизирано, откакто изчезне планинар.

По-рано във вторник шерпи започнаха избавителна акция в търсене на българина, само че не откриха следи от него в лагер 1, който се намира на 6400 метра по пътя към върха. Днес се чака те да продължат издирването.

По пътя на Боян към Шиша Пангма също вървят хора, които могат да дадат сигнал, в случай че има диря от българина, изясни жена му Радослава Ненова.

“Обичайно е, че Боян Петров си е оставил телефона в базовия лагер, защото е очаквал един ден след него по маршрута да тръгнат неговите сътрудници, които имат собствен сателитен телефон ”. Това заяви Деян Петков, един от уредниците на експедицията на Боян Петров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР