Непълнолетните си набавят райски газ без проблем, защото никой не

...
Непълнолетните си набавят райски газ без проблем, защото никой не
Коментари Харесай

По 700 лева на вечер изкарват дилърите на райски газ

Непълнолетните си набират божествен газ без проблем, тъй като никой не си прави труда да им изиска персонални карта

Преди два месеца пръв сигнализира, че балони с божествен газ се продават по нощни заведения, нощни клубове и централните алеи на морските ни курорти. Дори освен това, родители сами ги набираха за празненства на децата си, с цел да мине купонът в целия му искра. След обявата от 23 юли последва лавинообразна реакция от държавните институции и специалисти. Три дни по-късно страната се зае да взема решение казуса, отлаган най-малко 8 години.

Първа възбраната на божествен газ изиска омбудсманът Диана Ковачева, някогашният вицепремиер Корнелия Нинова разпореди всеобщи инспекции по заведения. В края на летния сезон и месец и половина откакто продажбата беше неразрешена за малолетни, “24 часа ” направи инспекция по какъв начин се съблюдава законът.

Вторник вечер в горещите дни на септември, централната алея в най-купонджийския ни курорт Слънчев бряг е цялостна с младежи, доста светлини и мощна музика.

През лятото там празненството е непрекъснато.

16-годишната Ивана е за първи път тук с връстниците си и желае да опитва от всичко неразрешено. Групата стартира разходката си от центъра на курорта, с цел да откри своите 15 секунди еуфория. Търсенето не продължава дълго и незабавно засичат първата балонаджийка.

След още 50 м срещат идната дилърка на божествен газ.

Само преди година млади девойки обикаляха с балоните, с цел да търсят клиентите си.

Тази година е друго. Те не диря купувачите, чакат ги на едно и също място всеки ден. 16-годишното момиче се насочва към един от продавачите на божествен газ.

Срещу 8 лева получава без проблем своята доза балон. Въпреки закона, който не разрешава продажбата му на малолетни, персонална карта не бе поискана.

Това сподели опит на “24 часа ”, извършен при започване на септември.

А безусловно в последния си ден живот 47-ият парламент гласоподава смяна в Закона за здравето, с която не разрешава продажбата му на малолетни и използването му в закрити публични места. А Нинова прати комисията за отбрана на потребителите (КЗП) по заведенията, с цел да лимитират продажбите му.

Месец по-късно инспекциите на КЗП са прекъснати, а контролът е поверен на РЗИ

От началото на акцията до първата половина на август комисията е проверила 293 обекта в цялата страна. Те обгръщат нощни заведения, питейни заведения, магазини за алкохол и цигари, както и заведения за хранене.

С началото на първия образователен ден, контролът върху продажбата на алкохол, божествен газ и цигари на малолетни още веднъж се завръща.

“Петък и събота вечерта РЗИ, полицията и БАБХ ще вършат огромна инспекция против продажбата на божествен газ в нощните заведения в София, както и измежду малолетни ", сподели Катя Сунгарска от пресцентъра на РЗИ.

И в действителност в петък вечерта инспекциите започнаха малко преди среднощ. Първата спирка беше наргиле бар в София. Служителите не бяха обезпокоени от инспекцията. При нея не беше открито нищо неправилно.

За втората си инспекция от РЗИ избраха едно от най-известните заведения в центъра на града. И там нарушавания не бяха открити.

Проверките обаче ще продължат и в идващите дни, безапелационни бяха от инспектората, а санкциите са солени. За тютюнопушене на закрито и приложимост на божествен газ варират от 300 до 500 лева за физически лица при първо нарушение, а за юридически са сред 3000 и 6000 лева

Някак необичайно и необяснимо обаче на фона на масираните денонощни инспекции и закона, който го не разрешава, реалоността на процедура е малко по-различна. Продажбата на божествен газ върви свободно, както измежду малолетни, по този начин и в нощните заведения. Веселите балони могат да се открият както в заведенията в столицата,така и по морето, до момента в който сезонът към момента беше деен.

Младеж описа, че след смяната в закона райският газ към този момент се употребява отвън заведенията, а цената му е паднала.

“За вечер съм си тръгвала със 700 лева от продажба на божествен газ в нощни заведения. Те включват твърда отплата,бакшиш и % от продажбата. Балоните са по 8 лева Нарочно цената им е такава. Повечето клиенти не чакат ресто и по този начин бакшишът остава за нас ”, това описа балонаджийка, която работи през лятото в Слънчев бряг. Минималната работна заплата, която младото момиче е проработило за няколко часа, е след разпоредените инспекции.

На косъм от закона търговия на радостните балони вървеше с цялостна мощ на барчетата край плажовете през август, както и нощните заведения от открит вид, защото възбраната важи единствено за закрити пространства.

Ситуацията с продажбата му в уеб страниците не се е трансформирала изключително

Голяма част от тях запитват клиентите посредством изкачащо прозорче, което пита дали потребителя има навършено пълноправие.

Залъгването на автоматизирания въпрос е елементарно, а сдобиването с божествен газ стремително. Другата оригиналност е сигнален надпис, че продуктът е предопределен за сладкарство, а инхалирането крие риск за здравето.

Голяма част от уеб страниците оферират с поръчката на флакон с райския газ и безвъзмездна доставка, а куриерът не ревизира за навършено пълноправие.

Епидемията с божествен газ, превзела младите, може да докара до необратими последици.

Хроничната приложимост на божествен газ е по-страшна и тя може да докара до угнетяване на витамин Б 12, костния мозък и понижаване на имунната отбрана от инфекции.

“Няколко медицински проучвания демонстрират, че през последните месеци има няколко случая, регистрирани в света, с тежки невропатии, в резултат на прекомерно честата приложимост на божествен газ. Случаите са от Франция, Австралия и Съединени американски щати. Те включват хора,които са употребявали божествен газ по няколко пъти дневно, и стигат до парези и парализа. Причината е, че честата му приложимост унищожава витамин Б12. Стига се до тежки витаминози, които удрят нервната система. Лекарите съумяват да ги закрепят за две седмици с огромни дози Б12, само че шокът за организма остава ", това описа доктор Юлиян Караджов - биохимик и експерт по наркотични субстанции.

“Шокиращо е, че за няколко месеца се появяват няколко такива случая от разнообразни страни. Навремето тези случаи бяха извънредно редки, а в този момент започнаха да се демонстрират все по-често. Преди 20 година се брояха на пръсти хората, които използват постоянно божествен газ и стигат до такива последствия ”, добави доктор Караджов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР