Непълнолетните европейски граждани, които нямат бустерна ваксина срещу COVID-19, ще

...
Непълнолетните европейски граждани, които нямат бустерна ваксина срещу COVID-19, ще
Коментари Харесай

Европейският COVID сертификат за ваксинирани деца става безсрочен

Непълнолетните европейски жители, които нямат бустерна ваксина против COVID-19, ще могат да се радват на неопределен европейски дигитален документ за пътешестване в Европейски Съюз. Това реши Европейската комисия във вторник, променяйки разпоредбите, които влязоха в действие на 1 февруари. Промяната влиза в действие от 6 април, като електронните приложения за инспекция на документите ще бъдат автоматизирано приспособени, с цел да я отчетат, написа.

В момента европейският дигитален документ е годен 270 дни за хората, които имат единствено първичен курс на имунизация ( една доза " Янсен " или две дози от имунизациите на " Бионтех " / " Пфайзер ", " Модерна ", " Астра Зенека " или " Новавакс " ). Документът е неопределен единствено за пътуващите, които имат бустерна ваксина против коронавирусната зараза.

Комисията реши да промени разпоредбите, откакто се оказа, че макар рекомендацията на Европейската организация за медикаментите имунитетът на младежите сред 12 и 18 година също да бъде заздравен с трета тоза, част от страните взеха решение да не следват този съвет. Българските здравни управляващи също не предложиха слагане на бустер на деца над 12-годишна възраст.

" След разисквания с специалисти по публично опазване на здравето на страните членки взехме решение, че документите за имунизация на малолетни не би трябвало да изтичат. Когато пътуват, те ще могат да продължат да употребяват документа, получен след първичната серия от имунизация ", съобщи еврокомисарят за правораздаването Дидие Рейндерс във вторник.
Сега евроинституциите разискват предложение за удължение на потреблението на европейския Коронавирус документ за пътешестване в Европейски Съюз доникъде на идната година. Валидността на законодателството, въвеждащо документа изтича на 31 юни.

Еврокомисарят за опазването на здравето Стела Кириакиду сподели, че пандемията не е свършила и че имунизацията остава от решаващо значение за понижаване на рисковете от тежко заболяване, хоспитализация и гибел.

" Нашето обръщение не се е трансформирало: ваксинирайте се и си поставете бустър допустимо най-скоро. Ваксинацията избавя животи и е основна за всички нас ", сподели Кириакиду.
По данни на европейската здравна организация 72.4% от популацията на Европейски Съюз е имунизирано, а 52.3% имат и бустерна ваксина против COVID-19. България остава най-изостаналата във имунизацията страна в Европа с 29.5% изцяло имунизирани поданици и 10.2% с сложена усилваща доза.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР