Непал готви строги правилата за изкачване на Еверест. Желаещите ще

...
Непал готви строги правилата за изкачване на Еверест. Желаещите ще
Коментари Харесай

Непал готви строги правилата за изкачването на Еверест

Непал готви строги разпоредбите за нанагорнище на Еверест. Желаещите ще би трябвало да потвърдят опита си като алпинисти. От Министерството на туризма на Непал оповестиха, че желаят да основат " безвредна и предпазена зона за алпинистите и пътешествениците ". Причината е, че през май починаха 11 алпинисти, което е най-високият брой на смъртни случаи от 4 години насам.


Всички алпинисти и пътешественици, които желаят да изкачат най-високия връх в света, към този момент ще подлежат на по-строги условия за издаване на позволение.

Комисията отправила предлагането беше формирана от представители на непалското държавно управление, специалисти по алпинизъм и туристически организации, съгласно които смъртните случаи през май се дължат на неумелост и свободното издаване на позволение.
Данду Раж Гхимире - Министерство на туризма на Непал: Ние предлагаме алпинизмът и експедициите да бъдат под юрисдикцията на министерството на туризма.

В рамките на предложенията влиза и условието всеки един планински запалянко да е изкачил най-малко един непалски връх с височина минимум 6 хиляди и 500 метра, преди да му бъде издадено позволение. Също по този начин, искащите да покорят Еверест би трябвало да дават документ за положително здравословно положение и да бъдат съпроводени от непалски лидер.

През последния сезон управляващите в Непал са издали към 380 разрешителни, от които най-много през май, защото тогава атмосферните условия са най-благоприятна за подчинение на върха. Въпреки това съгласно специалисти, неопитността не е единствената причина за смъртните случаи, а и неналичието на задоволително количество кислородни бутилки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР