Неотдавнашното разпространение на грип H5N1, известен като птичи грип, сред

...
Неотдавнашното разпространение на грип H5N1, известен като птичи грип, сред
Коментари Харесай

СЗО: Рискът за хората от птичи грип е нисък, но трябва да се подготвим

Неотдавнашното разпространяване на грип H5N1, прочут като птичи грип, измежду бозайници би трябвало да се следи деликатно, само че рискът за хората остава невисок, заяви Ройтерс, базирайки се на Световната здравна организация (СЗО).

H5N1 се популяризира измежду домашни и диви птици от 25 години, само че последните отчети за инфекции при норки, видри и тюлени " би трябвало да бъдат следени от близко ", сподели генералният шеф Тедрос Адханом Гебрейесус пред кореспонденти на виртуален брифинг.

По думите му рискът за хората остава невисок, защото случаите са редки, откогато грипният вариант се е появил през 1996 година " Но не можем да приемем, че това ще остане по този начин и би трябвало да се подготвим за всяка смяна в статуквото ", добави Тедрос.

Той напомни, че хората са били посъветвани да не допират мъртви или заболели диви животни и вместо това да рапортуват за тях на локалните и националните управляващи, които следят обстановката. СЗО също предложи усилване на наблюдението тук-там, където хората и животните си взаимодействат.

" СЗО продължава да работи с производителите, с цел да подсигурява, че при нужда доставките на ваксини и антивирусни препарати ще бъдат налични за световна приложимост ", уточни още генералният шеф.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР