Неотдавнашно изследване разкри, че е възможно да използвате сигналите, излъчвани

...
Неотдавнашно изследване разкри, че е възможно да използвате сигналите, излъчвани
Коментари Харесай

Можете да проследите някого и да четете през стени само с Wi-Fi сигнали

Неотдавнашно проучване разкри, че е допустимо да употребявате сигналите, предавани от вашия Wi-Fi рутер, в скрита система за наблюдаване, способна да наблюдава придвижването на хора и даже да чете текст през стените.
Технологията беше неотдавна демонстрирана от екип компютърни учени от университета  „ Карнеги Мелън “, които създали дълбока невронна мрежа, която цифрово картографира човешките тела, употребявайки единствено Wi-Fi сигнали. Тя работи на принцип, сходен на технологията на радара. Множество датчици улавят по какъв начин Wi-Fi радиовълните се отразяват в стаята вследствие на разстройства от различен обект, да вземем за пример стъпките на човек. След това тези данни се обработват от логаритъм за машинно образование, който е в положение да сглоби тъкмо изображение на движещите се човешки тела. 
„ Резултатите от изследването сочат, че нашият модел може да разпознава плътността на позата на голям брой субекти. Ефективността е близка до подходи, основани на изображения, а са употребявани единствено Wi-Fi сигнали като единствен вход “, пишат откривателите още през декември 2022 година
Дали би трябвало да се тормозим, че тази пробна технология крие риск да бъде рискова и зловредна? Екипът има вяра, че тя в действителност „ резервира поверителността “ повече от проследяващата камера да вземем за пример. Алгоритъмът е кадърен да улавя единствено груби позиции на тялото, само че не и чертите на лицето и външния тип на хората, тъй че може да предложи нов метод за осъществяване на наблюдаване, като в същото време поддържа известна степен на анонимност. Според учените технологията може да бъде употребена за наблюдаване на възрастни хора в профилирани домове или като модернизиран бейбифон в дома. 
В по-нови проучвания учените от Калифорнийския университет в Санта Барбара демонстрираха различен сходен метод, по който Wi-Fi сигналите могат да се употребяват за наблюдаване на пространства – даже през стени. Те уловиха Wi-Fi сигнали през стена на постройка и разкриха формата на 3D букви от писмеността.
Бъдете сигурни, тази технология към момента не е подготвена да стартира да наднича в домовете на хората, написа Том Хейл в уеб страницата iflscience.com. Анураг Палапролу, един от екипа на Калифорнийския университет в Санта Барбара, изяснява:  „ Традиционните техники за изображения водят до неприятно качество на изображенията, когато се употребяват със общоприети Wi-Fi приемо-предаватели, защото повърхностите могат да наподобяват съвсем огледални при по-ниски честоти. Така те не оставят задоволително автограф върху решетката на приемника. "
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР