Неотдавнашният интерес на Северна Корея да се присъедини към блока

...
Неотдавнашният интерес на Северна Корея да се присъедини към блока
Коментари Харесай

БРИКС: Северна Корея може да се присъедини към алианса

Неотдавнашният интерес на Северна Корея да се причисли към блока БРИКС породи разнообразни настроения, предизвиквайки полемики за евентуалното му влияние върху международната геополитика.

Тъй като страните от БРИКС изследват опциите за смяна на международния финансов пейзаж, в това число създаването на различна валута, която да оспори господството на щатския $, желанието на Пхенян да се причисли към тази група има обилни последствия.

Страните от БРИКС от ден на ден се нареждат като противопоставяне на западното владичество, изключително в паричната сфера. Руското предложение за основаване на нова парична единица, учредена на кошница от валути на страните членки, е образец за тази упоритост. Възприемана като евентуален отговор на срутва на $, сходна самодейност би могла да промени радикално международната финансова система, като евентуално усили финансовата автономност на страните от БРИКС.

За Северна Корея, която постоянно е считана за интернационален парий, привличането към БРИКС се състои във опцията да укрепи икономическите си съюзи и вероятно да заобиколи строгите наказания, пред които е изправена. Присъединяването към блока би могло да обезпечи достъп до различни платежни системи, в това число такива, които се въртят към цифровите валути на централните банки, като по този метод се понижи зависимостта от мрежата SWIFT, следена от западните сили. Тази тактика за дедоларизация подхожда на задачите на Пхенян за реализиране на по-голяма самостоятелност и легитимност на международната сцена.

Въпреки това интеграцията на Северна Корея в БРИКС ще докара до обилни провокации, в това число нуждата от съблюдаване на интернационалните стандарти и повишение на финансовата бистрота. Въпреки това то би могло да предложи на изолираната страна платформа за повишение на нейната легитимност и за излизане от изолацията, принуждавайки интернационалната общественост да признае нейната икономическа резистентност отвън доминираните от Запада рамки.

Интересът на Северна Корея към БРИКС отразява пресметната тактика за оцеляване в един разрастващ се многополюсен свят. Тъй като БРИКС оспорва открития международен ред, евентуалното влизане на Северна Корея може освен да промени съюзите в Азиатско-тихоокеанския район, само че и да форсира трансформацията на интернационалните парични системи. На фона на тези събития възходът на Биткойн може да внесе спомагателни разстройства, като евентуално промени динамичността в Европа и отвън нея.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР