Неотдавнашните безпрецедентни по обем санкции по глобалния закон Магнитски могат

...
Неотдавнашните безпрецедентни по обем санкции по глобалния закон Магнитски могат
Коментари Харесай

Санкциите по Магнитски може да помогнат на България да се освободи от руската енергийна зависимост, пише в анализ

Неотдавнашните невиждани по размер наказания по световния закон " Магнитски " могат да оказват помощ на българските управляващи да ускорят откъсването на страната от съветската енергийна взаимозависимост. Това e извод от на Центъра за проучване на демокрацията(ЦИД) по отношение на втората серия наказания по закона " Магнитски ".

Нужно е обаче трите наранени от глобите партии – така наречен " Коалиция Магнитски " – да вкарат устойчиви правосъдни и антикорупционни промени, се отбелязва в текста.

В петък отделът за надзор на задграничните активи (OFAC) към американското Министерство на финансите уличи в корупция и „ Магнитски “ на Съединени американски щати петима българи. Това са някогашният финансов министър и някогашен народен представител от ГЕРБ Владислав Горанов , някогашният енергиен министър и някогашен депутат от Българска социалистическа партия Румен Овчаров , упрекнатият в шпионаж водач на придвижване „ Русофили “ Николай Малинов и двама някогашни шефове на АЕЦ „ Козлодуй “ - Александър Николов и Иван Генов .

В същото време Англия наложи наказания на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски , на обвинения за редица закононарушения предприемач Васил Божков, както и на Илко Желязков . Тримата в средата на 2021 година, като тогава Желязков беше зам.-председател на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства.

След оповестяването на листата по световния закон в петък, махленски в корупция е към този момент съвсем целият политически набор на страната, без партиите “Продължаваме смяната ”, “Демократична България ” и “Възраждане ”, които не са взели участие или са били за малко във властта.

Повечето от новите глобени обаче обвинявания. Движение за права и свободи сподели, че Делян Пеевски е набеден, ГЕРБ – че в случай че човек от партията е попаднал в листата, би трябвало да се преглежда като изолиран проблем, Българска социалистическа партия - че Съединени американски щати не могат да дефинират кой в България е подкупен.
Русия в огледалото за назад виждане
Анализът отбелязва, че Русия е наследила мрежите за въздействие от руската ера в газовия, петролния и нуклеарния бранш в България, като има достъп и надзор до технологиите, финансовите потоци, знанията и сигурността в тях.

През 2008 година съветския президент Владимир Путин означи кулминационната точка на хватката на Кремъл върху енергийния бранш на България с подписването на контракт, който тогавашния президент Георги Първанов назова " българския огромен шлем " в региона на енергетиката, се припомня в разбора.

Изразът " огромен шлем " се трансформира в нарицателен за стратегическа корупция. Той се състои от три плана, нито един от които не е в интерес за България.

Първият е газопроводът " Южен поток " , който в последна сметка свърши като " Турски поток " през 2020 година Вторият е АЕЦ " Белене " , чието строителство беше прекъснато от българския парламент през 2012 година, откакто Агенцията за държавна финансова ревизия разкри съществени нарушавания при възлагането на публични поръчки и финансови нередности в реализацията му. Третият е петролопроводът " Бургас – Александруполис " , от който България безрезултатно се пробва да се откаже като миноритарен акционер от 2009 година насам.

След присъединението на България към Европейския съюз през 2007 година рисковете за енергетиката и климата непрестанно понижават и се приближават до междинното равнище за Европейски Съюз, се показва в разбора. Тази наклонност обаче беше внезапно прекратена от провокираната от Русия енергийна рецесия през 2021 година и началото на пълномащабната война на Кремъл в Украйна през 2022 година

" Войната разкри дългогодишната подготовка на Русия да употребява енергетиката като оръжие в Европа и извади нескрито олигархичните мрежи, употребявани от Кремъл за въздействие върху европейски държавни управления ", написа в текста.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година българският президент и служебните държавни управления се пробват да възобновят договарянията с " Газпром " , да поддържат дерогацията на България от петролното ембарго на Европейски Съюз против Русия и да заплашат да наложат несъгласие на глобите против държавния нуклеарен бранш на Русия.
Може ли България да се откъсне от Русия във връзка с петрола
Забраната на Европейски Съюз за импорт на съветски недопечен нефт и рафинирани артикули влезе в действие на 5 февруари 2023 година като част от пакета от наказания на Европейски Съюз.

Българското държавно управление се бори настойчиво за дерогация от тези наказания, в следствие най-голямата българска компания, " Лукойл " , може да продължи да преработва съветски нефт и да продава рафинираните артикули на български и/или украински консуматори.

" Лукойл " има и ръководи единствената рафинерия в страната. Тя ръководи и единственото нефтено пристанище - " Росенец ", на концесия, която изтича през 2046 година Компанията има и ръководи и единствения водопровод за нефтопродукти, както и към 90% от законово избрания потенциал за предпазване на нефтопродукти – така наречен акцизни хранилища, се показва в разбора.

Рафинерията " Нефтохим Бургас " , която стана част от активите на " Лукойл " през 1999 година, може да работи обикновено и без да преработва съветски петрол. България може да получава доставки на недопечен нефт и други първични материали от неруски източници.

Рискът, в случай че има подобен, от постигане на точката на наложително прекъсване на „ Нефтохим Бургас “ би бил налице единствено в случай че „ Лукойл “ продължи да се доставя с всички първични материали от Русия и да продава всички артикули извънредно на българския пазар.

Въпреки това рафинерията може да работи с разнообразни потоци недопечен нефт от целия свят и в този случай не би имало ограничавания за износа на рафинирани артикули, отбелязва ЦИД.

" Ето за какво позицията на българското държавно управление във връзка с настояването за дерогация за съветския петрол не може да бъде обяснена разумно ", написа в разбора.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР