Неотдавна Министерският съвет прие националния профил за оценка на риска

...
Неотдавна Министерският съвет прие националния профил за оценка на риска
Коментари Харесай

Доц. Костов: Щяхме да имаме апокалиптични картини като в Гърция, но направихме много за превенцията

„ Неотдавна Министерският съвет одобри националния профил за оценка на риска при бедствия и повреди. Пожарите са измежду най-възможните бедствия, които могат да се случат в България, въпреки че съгласно този профил на оценка на риска тяхното влияние не е толкоз ужасно, колкото би било едно земетресение. Това разяснява пред bTV доцент Георги Костов от Лесотехническия университет.

" Южните елементи на България имат сходен на гръцкия климат – вървят в същата посока. Мога да го потвърдя с обстоятелства – единствено за тази година, само че това е годишно, над 50% от пожарите, които са се случили в България, са в региона на Регионална дирекция – Кърджали. Това са Хасково, Свиленград, Кърджали. Пожари има и в Бургас, в южните елементи на Сакар “, съобщи той.

Високите температури са един от факторите за мощния огън

„ Променя се климатът, трансформира се човешкото държание и се изостава с акомодацията на ръководството. До скоро се смяташе, че горските пожари са проблем единствено на пожарникарите. Благодаря на всички, които са терен, грижат се, следят и пазят горите на България. Щяхме да имаме апокалиптични картини като в Гърция, само че през последните 10 години се направи доста в оборудването и предварителната защита. Това обаче към този момент не е задоволително. Пожарите не са проблем единствено на Гърция, това е проблем и на Испания, на Италия, на Португалия “, уточни още доцент Костов.

Европейският съюз изпрати още самолети и пожарникари в съседката ни

„ 2017-2018 г.имаше стотици починали – в Гърция, и в Португалия. Оттогава Европа одобри една тактика – до 2025 година жертвите от горски пожари да станат нула, само че за това нужни ограничения – развиване на предварителната защита, която може да се развива единствено посредством развиване на интегрирано държание на ландшафтите. Това значи да се основат устойчиви ландшафти и даже да се случи запалване, доста бързо да може да се реагира. Без предварителна защита гасенето е нвъзможно “, изясни още ректорът на Лесотехническия университет.

Какво още разяснява той – чуйте във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР