Неоснователно е да се говори за сериозен риск от инфлация

...
Неоснователно е да се говори за сериозен риск от инфлация
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Ще паднат лихвите по кредитите, когато влезем в еврозоната

„ Неоснователно е да се приказва за сериозен риск от инфлация с влизането в еврозоната. Можем да забележим данни от други страни, които към този момент са минали този развой. Най-сериозният образец за инфлация е Италия –  едвам 0,6%. Отделно, България е във валутен ръб, вързани сме за еврото “. Това съобщи евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова пред Българска национална телевизия. Според нея за повишаване на цените и за инфлация няма никакво съображение да се приказва.
За изгодите от приемането на еврото у нас, тя изясни: „ В момента сме лишени от парична политика,  откакто сме във валутен ръб. Като част от еврозоната, ще имаме опция да участваме във взимането на решения. Самото ни присъединяване ни дава спомагателни благоприятни условия за изгоди и политики в спешни обстановки. Страните от еврозоната имат много по-силен глас и в основни промени, свързани с Европейския съюз. ”
Цветелина Пенкова даде образец за изгодите от участие в еврозоната: „ По време на коронавирус рецесията Европейската централна банка предложи ликвидност в размер на 3 трилиона евро на страните от еврозоната, при негативна рента от минус 0,75%. Тогава страни, като България, които са отвън еврозоната, нямаха опция да се възползват от тази поддръжка за банковата система и трябваше да се оправят с бюджетни средства. Самото ни присъединяване ни дава спомагателни благоприятни условия. “
 „ Ще паднат лихвите по заемите, когато приемем еврото. Те в този момент са към два пъти по-високи от междинните за еврозоната ”, означи евродепутатът.

По отношение на отхвърли за приемането на България в Шенген, Цветелина Пенкова напомни дебата на последната пленарна сесия в Страсбург  и означи, че сега председателстващ на Съвета е Чехия, която беше сложила като приоритет разширението на Шенген, а идващото председателство, което ще е на Швеция, ще има същия приоритет. „ Дипломатическите старания от страна на България не би трябвало да стопират в идващите месеци – до момента в който не реализираме мечтаното влизане на страната ни в Шенген. Дипломацията не е кампаниен развой, тя би трябвало да е непрекъсната ”, прикани евродепутатът.
„ Политическата неустойчивост се регистрира от нашите сътрудници. За еврозоната и Шенген – имаме ясни критерии, които когато се изпълнят, не би трябвало да са спънки.  Разбира се, неустойчивостта у нас въздейства на това. Политическата непоклатимост и едно постоянно държавно управление ще забързат тези процеси ”, посочи Цветелина Пенкова.

Евродепутатът предизвести, че би трябвало да се подхожда доста деликатно, когато се приказва за предоговаряне по Плана за възобновяване и резистентност: „ Не може да се отварят и да се ревизират задачите проекти. Това, което има като опция, е само в сферите и главите „ Енергетика “ да се прибавят спомагателни планове, които са свързани и с енергийна успеваемост, и с възстановяване на действието на съществени енергийни източници, какъвто е и казусът при нас. Но когато става въпрос за условия и за критерии, не трябва да се преглеждат като опция за предоговаряне оттук насетне. Само усъвършенстване и средства, ориентирани за справяне с енергийната рецесия, са вероятни сега. “
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР