Неоснователно е да се говори за сериозен риск от инфлация

...
Неоснователно е да се говори за сериозен риск от инфлация
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: С приемането на еврото лихвите по кредитите ще паднат


Неоснователно е да се приказва за сериозен риск от инфлация с влизането в Еврозоната. Можем да забележим данни от други страни, които към този момент са минали този развой. Най-сериозна инфлация е имало в Италия – там е едвам 0,6%. Отделно, България е във валутен ръб, вързани сме за еврото. Това съобщи евродепутатът Цветелина Пенкова  Цветелина Пенкова Цветелина Пенкова е родена на 19.02.1988 година в София. След образованието си в Софийската математическа в ефира на Българска национална телевизия.

За изгодите от приемането на еврото у нас, тя изясни: „ В момента сме лишени от парична политика, бидейки във валутен ръб. Като част от еврозоната, ще имаме опция да участваме във взимане на решения. Самото ни присъединяване ни дава спомагателни благоприятни условия за изгоди и политики в спешни обстановки и имаме съществено присъединяване във взимането на решения за Еврозоната. Страните от Еврозоната имат много по-силен глас и в основни промени, свързани с Европейския съюз. ”

„ Ще паднат лихвите по заемите, когато приемем еврото. Те в този момент са към два пъти по-високи от междинните за Еврозоната ”, безапелационна е тя.

„ Миналата седмица, на последната пленарна сесия в Страсбург, дебатирахме отхвърли от приемането на България и Румъния в Шенген. В момента председателстваш на Съвета е Чехия, което беше сложило като приоритет разширението на Шенген, а идващото председателство, което ще е на Швеция, ще има същия приоритет. Дипломатическите старания от страна на България не би трябвало да стопират в идващите месеци, до момента в който не реализираме мечтаното влизане на страната ни в Шенген ”, счита още тя.

„ Политическата неустойчивост се регистрира от нашите сътрудници. За Еврозоната и Шенген – имаме ясни критерии, които, когато се изпълнят, не би трябвало да са спънки.  Разбира се, неустойчивостта у нас въздейства на това. Политическата непоклатимост и едно постоянно държавно управление ще забързат тези процеси ”, добави още тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР