Неописуема мизерия и пациенти с краста в център за възрастни

...
Неописуема мизерия и пациенти с краста в център за възрастни
Коментари Харесай

Неописуема мизерия и пациенти с краста: Шокиращи разкрития за „приют на ужасите“ в Румъния

Неописуема бедност и пациенти с краста в център за възрастни хора с увреждания в румънския окръг Прахова. За това оповестяват локални медии.

Наложена е санкция от 35 000 леи (14 000 лева.) и е разпоредено прекъсването на услугите във всички здания, в това число хранителния блок.

От Агенцията за качество на обществените услуги и през днешния ден не дадоха отговор за какво домът не е затворен

В четирите здания на центъра в Калинещ са настанени 93 души. Най-ужасяващо е положението в Центъра за невропсихиатрично възобновяване и рехабилитация за възрастни с увреждания в Калинещ.

В него са открити отлагания от прахуляк и мазнини, мръсни принадлежности за хранене, ръждясали железни кревати с изцапани матраци и възглавници, ръждясали радиатори, счупени прозорци, протекли стени, олющен таван, мръсно спално долни дрехи, липса на плочки в коридорите, нехигиенични подови настилки, сифони и санитарни пространства.

Това са единствено част от откритите нередности. В региона на мивките хигиенно-санитарните условия са били „ несигурни “, открити са остри елементи, които съставляват риск от пострадване. 

Една от четирите здания на центъра даже не може да бъде тествана сега, защото пациентите там са под карантина поради краста. Комисарите от Националнияторган за отбрана на потребителите не са имали достъп до вътрешността, с цел да ревизират изискванията, в които живеят хората.

Те ще откриват самоличността на настанените там хора

Още по-притеснителното е, че обстановката във въпросния център не е нова. Миналата година, през февруари, 20 жители на центъра бяха изолирани, откакто бяха диагностицирани с краста, оповестява румънският уебсайт Диджи24.

Това е следващият фрапантен случай в Румъния от серията с така наречен “приюти на ужасите ”, разясняват локалните медии, представени от Българска телеграфна агенция. През 2023 година пет старешки домове бяха санкционирани от Агенцията за заплащания и обществена ревизия на окръг Прахова, оповестява observatorulph.ro.

Снимка: observatorulph.ro

Част от откритите нарушавания са: потребление на първични материали с изминал период на валидност и без етикет, недезинфекцирани хладилници с отлагания от лед и останки от храна, непрофесионална кухненска посуда, износени мебели, замърсен под, стени с петна, матраци без защитни покрития или употребявани, износено, а в някои случаи скъсано и мръсно долни дрехи, ръждясали радиатори, не добре дезинфекцирани бани, влошена хигиена в санитарните пространства с отлагания от варовик и наслойка, както и нарушавания в контракта по отношение на рекомендациите на доставчиците на погребални услуги и метода за възобновяване на заплащанията, направени при положение на гибел.

Окръжната прокуратура в Плевен проверява гибелта на 94-годишната жена

А през юли предходната година разкрития на локалните управляващи за измъчвани възрастни хора в домове за обществени грижи, финансирани с публични средства, доведоха до уволнения и оставки.

В края на август 2023 година еврокомисарят за работните места и обществените права Никола Шмит изрази безпокойствие по отношение на метода, по който са третирани възрастните и хората с увреждания в обществените центрове в Румъния.

Той означи, че " би трябвало да бъдат осъществени усъвършенствания и по-конкретни дейности в региона на деинституционализацията на хората с увреждания и на обезпечаването на висококачествени грижи на налични цени в дълготраен проект в страната ". 

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР