Неолибералният модел е изчерпан. Грешен и изчерпан е. Време е

...
Неолибералният модел е изчерпан. Грешен и изчерпан е. Време е
Коментари Харесай

БСП няма да влезе във властта през задния вход за 5 месеца, а през официалния - за 4 години

Неолибералният модел е привършен. Грешен и привършен е. Време е за възобновяване на ролята на страната – ролята на обществената страна в основни браншове. И да се знае – Българската социалистическа партия сме национална, всеобща, патриотична, парламентарна, част от европейската и международната левица, лява партия. Нашите полезности са независимост, взаимност, правдивост, тъждество, мир, труд, хуманизъм, естетика сред индивида и природата и родолюбие.

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в над едночасовото си слово пред делегатите на 50-ия юбилеен конгрес на Българската социалистическа празненство.

Ето втората част от изявлението на Корнелия Нинова:

Уважаеми другарки и приятели,

За късото време от 4 години, в извънредно сложна конюнктура и извън, и вътре в партията, постигнахме доста. Мога да приказвам дълго за достиженията, само че по-добре да погледнем към бъдещето. Приемете, апелирам, най-искрената ми признателност за труда, напъните, силата и саможертвата, която направихте за тези 4 години. Хулиха ни, манипулираха публичното мнение, лъгаха за Българска социалистическа партия, само че не ни пречупиха. Изкушавам се тук да изтъквам една мисъл: „ Великите мозъци разискват хрумвания, междинните мозъци разискват събития, а дребните мозъци – хора “. Не обръщайте внимание на дребните мозъци. Нека се стремим да достигнем великите мозъци, тъй като е време за смели хрумвания и безапелационни дейности. България има потребност през днешния ден от нов път на развиване и ние, българските социалисти, сме си извоювали правото през тези 4 години, че можем да осигурим този нов път на развиване. Някои ще питат -защо тъкмо вие. Други ще кажат, че Българска социалистическа партия също взе участие в ръководството на прехода и позволи своите неточности. Така е.
Но за какво Българска социалистическа партия?

Първо. Ние сме единствената партия, която призна грешките си в прехода и се извини. Ще напомня как- тъй като това се не помни, а е значимо. Самооценкатата, дадена от Конгреса на 8 май 2016 година: „ Ние не успяхме да отстоим и осъществяваме прехода на обществения модел. След всеки мандат на Българска социалистическа партия губихме доста гласоподаватели и доверие. Основната причина е, че макар постигнатите стопански и обществено усъвършенствания, не се направи смяна на открития социално-икономически модел и на метода на практикуване на властта.
Всички други партии се афишират за безгрешни, за самодостатъчни. Ние сме единствената партия, имала смелостта да признае отговорност за прехода, да признае неточности и сме единствената, имала мъдростта да ги отхвърли и готовността да не ги повтаря. И ето през днешния ден предлагаме да изправим това, което сме отбелязали в тази самокритика. Да създадем смяна на открития модел на прехода.

Други българи споделят, че сме идентични. Обещаваме до момента в който ни изберат, по-късно забравяме обещаното и се стремим само към персонални облаги. Че се сговаряме подмолно и власт и съпротива ставаме едно и също – политическата класа на статуквото. Може и да е било по този начин, само че в последните години Българска социалистическа партия променяме този модел на правене на политика и съумяваме. Днес достоверно можем да претендираме за носители на смяната, тъй като още преди 4 години първи назовахме казуса, който през днешния ден припознават всички българи, протестиращи на площадите. Тогава го нарекохме паралелна страна.

Това, уважаеми другарки и приятели, беше на 4 януари 2017 година Когато за пръв път декларирахме това, помните ли по какъв начин всички се нахвърлиха върху нас. Народът бе държан в боязън, владееше го незаинтересованост. Имахме поробена страна от свои. На идната година, на 26 юли 2018 година, се обърнахме към нашите сънародници с думите: „ Ние, Българска социалистическа партия, не предлагаме опция на ГЕРБ, а на модела, основан в годините на прехода, за който всички партии имаме принос. Днес не се обръщаме към съперниците си, а към народа си. Можем ли да събудим и обединим националната си сила, да сложим завършек на прехода и да очертаем небосвод и различен път на България? Да се освободим от страха и апатията, от разделянето в предишното българи против българи и да се обединим- българи за бъдещето, към няколко основни за съществуването ни като народ и страна въпроси? А те са – господство на правото, демографска рецесия, стопанска система, обучение, опазване на здравето и беднотия. “

И тогава, през 2018 година, отново бяхме сами. Но през днешния ден имаме най-големия съдружник. Днес хиляди желаят същото на митингите в български градове и европейски столици. Ето за какво споделям, че имаме право да претендираме за достоверни носители на смяната.
Скъпи другарки и приятели, не желаеме да яхаме митинга, не желаеме да го присвояваме. Подкрепяме го. Но дано да бъдем и справедливи в оценката за обстоятелствата – до момента в който други мълчаха и угодно пригласяха на властта, ние четири години показвахме уродливите й прояви. Всеки един от вас персонално понесе ударите и несгодите на тази власт.

Моля, отворете книжката с документите на Конгреса и вижте какво написа на първата страница – думи на нашия първоучител и основател Димитър Благоев: „ Много е значимо да схване человек дилемите на своя век. Според това до каква степен человек схваща тия задания, до каква степен ги схваща, дотолкоз може да бъде потребен като публичен активист. “

Ние, българските социалисти, като прогресивни хора, разбрахме провокациите на нашето време още тогава и назовахме казуса, непосредствено в очите, самоуверено и непоколебимо. Вече 30 години живеем в преход, за който всички политически партии носим своята отговорност. В тези години стопански кръгови си купиха политици от всички цветове. Който и да е на власт, тази заварка от пари и политика продължава да ръководи и да се възпроизвежда. Тя е скритата паралелна страна и дърпа конците на същинската. В последните 10 години, в които ръководи ГЕРБ, към тези проблеми се прибавиха нови. В България се откри властническа власт. Свободното предприемачество е убито. Свободата на словото е потъпкана. Различното мнение е преследвано. Разгражда се държавността. Заличава се разделянето на управляващите. Демократичните институции не работят. Държавата е завладяна от малко на брой. Народът е пленен и държан в боязън от свои. Корупцията е държавна политика, а безнаказаността е обезпечена със закон и това не може да продължава. Този модел ни убива. Той не може да бъде кърпен, той би трябвало да бъде заменен.
Как?
Днес всеки вижда тази промяна по друг метод. ГЕРБ оферират смяна в Конституцията. Това не е смяна, това е следващата крачка към легализиране на властническата власт. Те отстраниха преамбюла с главните човешки полезности – мир, независимост, човечност. За 10 години унищожиха правовата, обществената и демократичната страна на процедура. Сега желаят да узаконят това заличаване и де юре, премахвайки ги в Конституцията.

Искам да сме ясни. Българска социалистическа партия ще се опълчи с всички сили на това посягане върху устоите на държавността и изконните човешки права. ГЕРБ няма да получат нито един глас от народните представители на парламентарната група на коалиция „ Българска социалистическа партия за България “.

Движение за права и свободи виждат излаз от рецесията в експертно държавно управление, гръбнакът на което да бъдат ГЕРБ и Българска социалистическа партия – едните с премиера, другите с вицепремиера. В последните дни слушам министър председателят Борисов да споделя, че това е най-хубавият вид за ГЕРБ за излизане от рецесията. „ Обединените патриоти”, в лицето на господин Каракачанов, побързаха да се съгласят и да се причислят към този вид, в който би трябвало да взе участие и Българска социалистическа партия. Тройната коалиция, която до момента управляваше прикрито, е подготвена да официализира съюза си, сякаш в името на България, а в действителност за избавяне на статуквото и обезпечаване на Борисов удобно отдръпване от властта.

Кой им липсва в пъзела на този комфорт – Българската социалистическа партия. Макар да имат математическо болшинство в Народното събрание, без Българска социалистическа партия им липсва политическия комфорт. И тук също желая да сме ясни – Българска социалистическа партия няма да взе участие в този сговор. Българска социалистическа партия няма да влезе във властта през задния вход за 5 месеца. Българска социалистическа партия ще влезе през формалния, за 4 години, в случай че народът ни даде това право.

Този парламент е привършен. Той не може да подсигурява непоклатимост на страната, сигурност и перспективност на народа. Изходът – нови избори, ново доверие, нова легитимност, дадена от суверена, на който той реши.

Нека да погледнем отвън Народното събрание. Какъв излаз от рецесията и промени оферират десните – оставка на Борисов и Гешев и смяна в правосъдната система. Прекрасно- и ние желаеме това. И го желаеме от дълго време. Къде бяха те, когато предлагахме напълно друга философия на антикорупционно законодателство и правосъден надзор върху актовете на основния прокурор. В Народното събрание часове наред бранехме от трибуната върховенството на закона, разделянето на управляващите и взаимния надзор, както и налагане на правосъден надзор върху актовете на основния прокурор. Никой няма право да отхвърля тези старания на парламентарната група на коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ и на Българска социалистическа партия. Десните го вършат. Отричат тези наши старания, закрепени в остаряла антикомунистическа реторика, която младите по площадите въобще не схващат. Промяна в правосъдната система и ние желаеме, само че задоволително ли е? Къде им е проекта за стопанската система, за образованието, за опазването на здравето и за демографията?

Уважаеми другарки и приятели,

България се намира в тежка политическа, институционална рецесия. В рецесия на доверие от народа към ръководството и на прага на страшна икономическа и обществена рецесия. Всяка партия търси решения за себе си. Търси мястото си в политическото пространство. И това е обикновено, в случай че разсъждаваш в границите на партийното. Но времето не е за тяснопратийно мислене. Времето е за държавнически виновни дейности. Всяка партия, загледана в пъпа си през днешния ден, пропуща огромното – пропуща България. Днес едни търсят безпроблемно излизане от властта. Други, яхнали протеста- бързо влизане във властта. Трети – по какъв начин да бъдат балансьори на властта. Нашата цел е друга. Ако искахме просто да участваме във властта и да консумираме облагите за себе си, можехме да го създадем доста пъти. Не, нашата цел е друга – да дадем непоклатимост на България, да подсигуряваме сигурност и успокоение на българите, да очертаем вероятност пред тях и да осъществяваме правовата, демократична и обществена страна.

Стъпките към тази цел са: подаване на ръка на всички лявомислещи, социално-ориентирани, прогресивни хора, непартийни, почтени българи, родолюбци. Създаване на доста необятен фронт от съидейници и ориентиране на този фронт към същинската смяна на България. На второ място, избори и безапелационното им продобиване от Българска социалистическа партия. На трето, почтено, неподкпупно и поредно осъществяване на поетите задължения към народа преди изборите. Не забравяйте, сега единствено ние имаме подготвен проект за ръководство, „ Визия за България “, който се употребява с огромна поддръжка, тъй като беше направен от стотици хора от цялата страна. Целта на този проект не е просто да сменим ГЕРБ и да седнем на техните места, а да сменим модела и да насочим страната по пътя на измененията.

Неолибералният модел е привършен. Грешен и привършен е. Време е за възобновяване на ролята на страната – ролята на обществената страна в основни браншове. И да се знае – Българската социалистическа партия сме национална, всеобща, патриотична, парламентарна, част от европейската и международната левица, лява партия. Нашите полезности са независимост, взаимност, правдивост, тъждество, мир, труд, хуманизъм, естетика сред индивида и природата и родолюбие. Първата ни работа, стъпквайки на тези полезности и на характера на партията, е възобновяване на държавността, върховенството на закона, с безкомпромисна битка с корупцията. Възстановяването на разделянето на управляващите, връщане на доверието в Народното събрание като съществена институция в парламентарната република. Функциониране на институциите с грижа за хората.

Второ, гарантиране на независимост на честните бизнесмени, на словото, на особеното мнение. Третото – правдивост. Законите да се ползват еднообразно за всички. Четвърто – страна в помощ на стопанската система и с грижа за родното произвеждане. Икономика с дълготрайно обмисляне, с обществени вложения, експорт на продукция с висока добавена стойност, с акцент върху развиване на електротехника, електроника, осведомителни технологии, машиностроене, земеделие, туризъм и хранително-вкусова индустрия.

Пето-нова конструкция на земеделието. Земеделската земя да се употребява единствено за аграрни потребности, а не за търговски и капиталови ползи и нов метод на субсидиране на родното произвеждане.

Шесто – обществени вложения в просвета и високи технологии. Седмо – обучение, обърнато към цифровото потомство, само че стъпило крепко на ценностна система и вървящо ръка за ръка с възпитанието на нашите деца.

Осмо - нова държавна политика в опазването на здравето, в която лечебните заведения не са търговски сдружения, опазването на здравето се развива на районен принцип, заплащането на лекарите и сестрите е уредено с разпоредба и обезпечава заслужено заплащане на труда им. Девето - нова обективна данъчна система. Отмяна на плоския налог, въвеждане на напредничав, на фамилно подоходно облагане за младите и преизчисляване на всички пенсии за възрастни. Десето - регионализация на всички политики за намаляването на разликите сред районите и действителна децентрализация. Единадесето-културата, духовността и българщината са ни спасявали в сложни моменти и са ни съхранявали като народ. Засилена държавна политика в тази сфера е наложителна за бъдещето ни като нация.

Дванайсто-една от най-важните политики за Българска социалистическа партия – това е екологията. Това е тематиката на сегашното и бъдещето. Това е тематика на новото ляво, на младите, ние сме длъжни да опазим прелестната си природа и българският народ да има чист въздух, земя, храна, вода, зелени гори и гаранции за здраве. Една по този начин развита България със лична стопанска система, със постоянна обществена, здравна и просветителна система, без корупция ще има и друга тежест в нашето общо семейство - Обединена Европа. Европейският път на развиване на България е безвъзвратен, само че гласът на България там би трябвало да звучи авторитетно, а не васално.

В общите решения би трябвало да се пази и регистрира българският народен интерес с темперамент. Същият българският народен интерес изисква да възстановяваме връзките си с Русия, да строим, да търгуваме, да пътуваме, да имаме културен продан. Санкциите вредят на това. Една част от обществото ни винят, че сме русофили, други, че желаеме положителни партньорски връзки със Съединени американски щати и споделят: "Щом е по този начин, значи сте русофоби ". Това е политика на крайностите, на филите и фобите. Докога ще разделяме народа си по този начин? Кое може да ни сплоти. Едно само нещо - българският народен интерес. Той диктува да водим уравновесена външна политика с доста ясни и безапелационни национални позиции и темперамент, те да бъдат защитавани и на изток, и на запад.

Уважаеми другарки и приятели, в последните 4 години извървяхме нелек път. Доказахме се като държавнически виновна, организационно мобилизирана и подготвена да промени модела на ръководство партия. По трите най -важни въпроси за една партия. Първият – на терена на морала. Вторият – на терена на политиката. И третият – на терена на организационното положение.

На терена на морала – отрекохме задкулисието и олигархично-мафиотския модел на ръководство. Не единствено го отрекохме – ние сме единствената партия, която отхвърли да влезе в сговор с него и всеки ден праволинейно и поредно водехме битка с него.

На терена на организационното положение – ние сме единствената партия, която направи най-демократичната, най-модерната и най-европейска промяна – дадохме властта на народа, на членовете на партията. Да вземат решение посредством директния избор за ръководител. И с високата готовност показахме, че дейна, може да организира почтени избори и е консолидиране не зад един човек, а зад политика.

И трето, на терена точно на политиката – ние сме единствената партия, подготвена с проект за ръководство на България, който подсигурява стопански развита, обществена, обективна, демократична и правова страна. Политика с грижа за хората, морал и организация – това е пътят за триумфа ни на парламентарните избори.

След 4 години старания и труд е време да получим този триумф, успеха на парламентарните избори. Не за постове, а за лостове за смяна на България. Няма да е елементарно, само че ние доказахме, че сложните неща не ни стряскат.

Ще завърша с една мисъл, която одобрявам: „ Никога не се предавайте. Никога, в никакъв случай, в никакъв случай. Нито за огромни, нито за дребни неща. Нито за значими, нито за незначителна. Никога не се предавайте, с изключение на на убежденията си за чест и за здрав разсъдък. “

Вярвам, че с вашата чест на честни хора, с нашата чест на социалисти-родолюбци и със здравия ни разсъдък на държавници, ще управляваме България с грижа за хората. На добър час!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР