Неофициалното парламентарно мнозинство ГЕРБ и ДПС има намерение да удължи

...
Неофициалното парламентарно мнозинство ГЕРБ и ДПС има намерение да удължи
Коментари Харесай

БНТ зависи все повече от изпълнителната власт

Неофициалното парламентарно болшинство ГЕРБ и Движение за права и свободи има желание да удължи мандатите на генералните шефове на Българска национална телевизия и БНР от сегашните три на пет години, стана ясно наскоро. Аргументите са, че при по-дълъг период шефът ще има опция да реализира проектите си и да води медията в посоката, която е развил в мениджърската си идея. ГЕРБ и Движение за права и свободи обаче не дават отговор на въпроса какво би трябвало да се случи, когато обещанията на шефа останат единствено на думи и когато все по-ясно стартира да проличава, че той не може да поведе медията напред.

Действащият общоприет шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров и екипът му не са съумели да продадат позволеното по закон на малкия екран рекламно време в нито един от месеците през 2018 година През по-голямата част от времето БНТ1 не се приближава и до половината от отпуснатия й предел. Това проличава от оповестения финален към този момент доклад за интервала септември м.г.- февруари т.г., признат наскоро от Съвета за електронни медии с 3 гласа „ за ” и 2 „ въздържал се ”. Съгласно Закона за радио и телевизия Българска национална телевизия има право да продава до 15 минути на денонощие като реклама, от които до 5 минути могат да са в праймтайма сред 19.00 и 22.00 ч. За съпоставяне единственото ограничаване за частните малките екрани е рекламните паузи да не са по-дълги от 12 минути на час. Граница, която Би Ти Ви и Нова телевизия постоянно прескачат, изключително в праймтайма, поради което биват глобявани.

Причината Българска национална телевизия, която получава десетки милиони като дотация от бюджета на страната, да играе и на рекламния пазар, е да не разчита единствено на данъкоплатците, а да има тласък да разнообразява програмата си и да събира свои доходи за производството на забавни излъчвания. В мандата на Каменаров обаче медията не съумява да запълни даже 5-те минути в най-гледаното време сред 19 и 22 ч. През декември м.г., когато има доста празници и рекламодателите са изключително дейни, Българска национална телевизия е уплътнила към 3 минути в този пояс, демонстрира графиката. Средно за денонощието през декември малкия екран е продала към 8 от отпуснатите й 15 минути. През огромна част от останалите месеци ситуацията е даже още по-зле. През ноември са привлечени реклами за към шест минути, от които в праймтайма са под две. През октомври и септември запълняемостта пада още. Единственият от малко малко ярък лъч е интервалът през юни и юли, когато Българска национална телевизия излъчваше мачовете от Световното състезание по футбол в Русия. Тогава производителите на бира, фирмите за спортни залози и други компании са налели повече средства в медията, като и през тези месеци Българска национална телевизия не съумява да осъществя напълно отпуснатото й по закон време.

От малкия екран

 

изясняват слабите резултати

 

с „ динамичността на пазара ”. „ Средните равнища на запълняемост в рекламното време през обсъждания интервал бележат динамичност поради сезонността на телевизионната рекламна интензивност ”, написа в доклада. С съвсем същото изречение Българска национална телевизия се оправдава и през първите месеци от 2018 г, както и през 2017 година Според профилираната организация „ Медия клуб ” обаче освен м.г., а през последните години се следи забележителен растеж в търсенето на телевизионна реклама. Данните са, че през м.г. приходите на малките екрани са нарастнали доста спрямо предходната година и с по-ранни интервали. Общият размер на тв рекламата през 2018 година доближава 847 млн. евро по отношение на 691 млн. през 2017 година и 608 млн. през 2016 година Увеличението е с 22% спрямо предходната година и с над 40% по отношение на преди този момент.    

Слабото наличие на Българска национална телевизия на рекламния пазар води до такава степен, че публичната телевизия от ден на ден се трансформира в държавна и зависеща от ръководещите и от парите, които те й дават. През 2019 година директното държавно финансиране за Българска национална телевизия от бюджета е в размер на 65 397 400 лева От „ Сан Стефано ” 29 също признават, че са все по-обвързани с министерства и други държавни структури. „ През този регистриран интервал се следи нарастване в приходите от министерства и европейски стратегии. Кампании по оперативни стратегии в Българска национална телевизия реализираха Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните, Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък ”, „ Просвета ”, Министерство на туризма ”, написа в доклада. Това може би изяснява за какво природозащитниците са личност нон грата, когато в студиото се разискват екологични проблеми.

Същевременно бюджетът очевидно не стига и Българска национална телевизия задлъжнява. Задълженията й към 31.12.2018 година са в размер на 18.132 млн. лева, в това число просрочени отговорности 15.049 млн. лева и отговорности с настоящ темперамент 3.083 млн. лева, написа в доклада. Мениджърите на малкия екран акцентират дебело, че през 2018 година Българска национална телевизия не е получила в допълнение пари от бюджета, с които да посрещне отговорностите си – да вземем за пример за таксите за разпространяване на стратегиите й. В други елементи от отчета също се прокрадват упреци, че страната не е задоволително великодушна по отношение на Българска национална телевизия и че не й отпуска спомагателни пари за справяне с проблемите. Ръководството на малкия екран не демонстрира в нито един миг самокритичност, че и то не си прави работата и не държи медията на подобаваща позиция на рекламния пазар. „ Недофинансираните действия на Българска национална телевизия са 10 635 000 лева, от които 9 289 400 лева такси за разпространяване на стратегиите на медията и 1 345 600 лева за заплащане на хонорари към сдружения за групово ръководство на авторски права ”, показват от „ Сан Стефано ”.

 

 

Интересът към „ Стани богат ” подвига рейтинга и на „ По света и у нас ”

 

Българска национална телевизия регистрира слаби доходи от реклама, макар че към стратегиите й, изключително към БНТ1, има интерес и че рейтинговите им индикатори не са неприятни. От септември м.г. до февруари се е следило нарастване на аудиторията на централната емисия „ По света и у нас ” в 20 ч., на „ Още от деня ”, „ Бразди ”, „ Референдум ”, „ Нощни птици ” и изключително на „ Стани богат ”, което се излъчва два пъти дневно - от 19 ч. и повтаряне от 12.30 ч. Според пийпълметрията растежът на феновете на играта с водещ Михаил Билалов е към три пъти по отношение на същия интервал на м.г. „ Отчетеното над три пъти нарастване в зрителския интерес на формата онлайн има своето позитивно въздействие и върху достиженията на централната осведомителна емисия. Ключовите излъчвания от непрекъснатата програмна скица на БНТ1 резервират своите достижения по отношение на минал съответстващ интервал ”, се споделя в доклада. Едновременно с това новинарският уебсайт на Българска национална телевизия е привлякъл за интервала с съвсем 10 на 100 повече нови консуматори, а броят на неповторимите консуматори е повишен с 10.39%, което е близо 200 000 консуматори повече спрямо м.г. „ Ръст бележи и посещаемостта към уеб страницата от мобилни устройства, която скача на 67.3% от всички визити по отношение на тези от таблет и десктоп ”, регистрира малкия екран.

Известен спад обаче се регистрира в гледаемостта на други основни излъчвания по БНТ1– „ Панорама ”, „ По света и у нас ” в 18 ч., „ Денят стартира ” с Георги Любенов, Сутрешния блок, „ Библиотеката ” и „ История.BG ”. „ Отчетеният спад се дължи главно на излъчването на по-атрактивно програмно съдържание от съперници за интервала, които разполагат със доста по-голям бюджет за производство и/или закупуване на продукция спрямо публичната медия ”, регистрират от Българска национална телевизия в разбора на данните. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР