Неочакваният от мнозина и грандиозен колапс на крипто борсата FTX

...
Неочакваният от мнозина и грандиозен колапс на крипто борсата FTX
Коментари Харесай

12 урока за инвеститори след колапса на FTX

Неочакваният от мнозина и величествен колапс на крипто борсата FTX сътвори шокова вълна, резултатът от която ще се усеща в цялата промишленост дълго време. Тя към този момент коства извънредно доста пари на милиони вложители. Добрата вест е, че неуспехите, както триумфите, са добър преподавател. Именно заради това FTX може да послужи като източник на 12 урока за вложители, написа The National News.

Пазете се от подправени пророци

Ексцентричният талант Сам Банкман-Фрайд, който стои зад FTX, е на 30 години. Той е с рошава коса, обича да носи къси панталони и маратонки с развързани връзки. По време на служебните си телефонни диалози има навика да играе на League of Legends.

Този облик е колкото впечатляващ, толкоз и пораждащ паника.

Не е изненадващо, че почитателите на криптовалутата харесаха „ небрежния хилядолетник “, както го назова The Wall Street Journal, само че възрастните вложители, които трябваше да могат да прозрат риска, също се причислиха към култа към SBF, както още е прочут Банкман-Фрайд – и заплатиха висока цена за това.

Младият мъж ще остане в историята като милиардерът, който банкрутира за рекордно малко време.

Имплозията на неговата компания FTX върна крипто промишлеността доста обратно, счита Мат Уелър, световен началник на изследванията във Forex.com и City Index.

Всеки е умен след злополуката

Много вложители възхваляваха SBF преди злополуката, а в този момент бързат да го охулят и погребат. Това е добър урок - предизвестява ви, че има сериозна заплаха, когато следвате сляпо тълпата. Затова най-хубавото, което може да извършите, е да се придържате към това, което разбирате.

Милиардерът вложител Уорън Бъфет е необятно представен, само че съдейки по последните събития, всеобщо пренебрегнат. Известният „ Мъдрец от Омаха “ сподели: „ Инвестирайте в това, което знаете... и нищо повече. “ За страдание, този урок беше пренебрегнат от рисковите капиталисти, които наляха пари във FTX, откакто се хванаха на мита за SBF. Огромни финансови институции като BlackRock, най-големият управител на фондове в света, също се поддадоха на шума, отбелязва Мат Уелър.

Игнорирайте звездите

Бихте ли приели фешън съвет от крипто вложител? Тогава за какво приемате капиталов съвет от звезда?

За да привлекат клиенти, FTX направиха тъкмо това - събраха звезди като куотърбека на NFL Том Брейди и някогашната му брачна половинка, моделът Жизел Бундхен, баскетболистът Шакил О’Нийл и доста други. Сега те ще бъдат съдени, тъй като са подвели доста хора.

Евтините пари надуват балони

Щедростта на централната банка в Съединени американски щати наду доста балони - от акции до облигации, парцели, изкуство, спортни коли, чистокръвни спортни коне и криптовалути, споделя Ръс Моулд, капиталов шеф в онлайн платформата AJ Bell.

Изтеглянето на евтините пари ще спука основаните балони, добавя той.

В момента централните банкери стягат паричните политики и вложителите към този момент не могат да си разрешат да поемат същото равнище на риск.

Катастрофата може да продължи по-дълго, в сравнение с хора считат

Експертът Карстен Менке от Julius Baer счита, че днешните понижени цени на криптовалутите не са мотив да се пазари бясно. Трябва да се работи деликатно, защото сега промишлеността е разтърсена.

Genesis Global Capital, друга платформа за крипто кредитиране, също спря тегленията, базирайки се на „ невиждани пазарни разтърсвания “, откакто към този момент беше наранена от колапса на Three Arrows Capital през юни, отбелязва Менке.

Тази година също видяхме краха на Luna, брокера Voyager и крипто заемодателя Celsius Network.

„ Раните от тази крипто рецесия ще се нуждаят от доста повече време, с цел да заздравеят и дълготрайният капацитет на цифровите активи твърдо се измести отвън фокуса ”.

Доверието е от голяма важност

Без доверие сме заникъде, счита Мат Уелър.

Случаят с FTX е индикативен. Дори американските законодатели имаха позитивна визия за Сам Банкман-Фрайд, само че тя рухна.

Цялото това доверие беше унищожено, оставяйки след себе си големи финансови загуби и извънреден цинизъм към крипто пазарите.

Ще отнеме месеци, в случай че не и години, с цел да се излекува контузията, споделя той.

Пазете се от хора, които афишират, че ще вършат положително

Сам Банкман-Фрайд се държеше като човеколюбец. Той даде обещание да раздаде по-голямата част от благосъстоянието си.

Днес мнозина имат вяра, че високомерните му изказвания са помогнали да отклони рецензиите и устрема на някои да проследят по какъв начин е генерирал благосъстоянието си.

Не взимайте назаем, с цел да инвестирате

Ливъридж, или вложението на пари, които нямате, може да бъде печеливша тактика в верните ръце, само че постоянно е рисковано. Такъв е казусът с FTX - крипто борсата сътвори лична валута, а по-късно я употребява като поръчителство за набиране на заеми.

Валутата FTT нямаше действителна стойност, с изключение на обещанието на FTX да закупи всевъзможни токени за 22 $.

Ливъриджът е по-опасен от всеки път, защото централните банкери стягат паричните политики, споделя Джим Ууд-Смит, пазарен коментатор в Hawksmoor Investment Management. Сега парите са по-скъпи и по-трудни за намиране.

Регулацията е доста значима

Купуването на нерегулирани активи като крипто е отговорност на всеки, който го прави, в случай че нещо се обърка, споделя Джак Ейми, портфолио анализатор в Moneyfarm. По думите му, в свят без регулатор мъчно вложителите мъчно може да се защитят.

Ако купите контролирана инвестиция и се почувствате излъгани, имате известна вяра за обезщетение, добавя той.

Спекулирането и вложението са две разнообразни неща

Джим Ууд-Смит няма в портфейла си криптовалути.

„ Те не са вложения под никаква форма, а чиста нечиста сделка ”, счита той.

Както при всяко спекулативно начинание, не инвестирайте пари, в случай че не можете да си позволите да ги загубите всичките.

Съвсем скоро ще има още един балон

Според Ууд-Смит индивидът мъчно устоява на примамката на спекулациите. Тук нито историята, нито опитът са фактор, който би го спрял.

По същия път, счита той, са тръгнали South Sea Bubble, дотком акциите, Бърни Мадоф и Beanie Babies, само че има и доста други.

Историята подсказва, че ще има още балони. Как да ги забележите?

За Ръс Моулд балоните имат една насочна точка - това е нова капиталова опция, такава, която може да е същинска или даже такава, която съдържа задоволително огромно зрънце истина, с цел да бъде неустоима за тези, които търсят бързо финансово ликвидиране.

Следващият балон може да е обвързван с всичко - от железници до криптовалути. Ще го разпознаете по метода, по който наподобява - разрушително или революционно. След като го идентифицирате, идва идната сложна стъпка - да съумеете да му устоите.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР