Неочаквани опашки от чакащи да се имунизират срещу COVID-19 се

...
Неочаквани опашки от чакащи да се имунизират срещу COVID-19 се
Коментари Харесай

На опашка за ваксина срещу Covid в столичните молове

Неочаквани опашки от чакащи да се ваксинират против COVID-19 се изивиха в някои от столичните молове този уикенд. За 8 поредна седмица общината обезпечава тази опция в почивните дни посредством мобилни пунктове, само че за първи път се регистрира засилен интерес, и то на фона на това, че през август хората интензивно почиват, а столицата е относително празна, съобщи " 24 часа ".

Експертите регистрират лек растеж на интереса към имунизацията в цялата страна. От началото на август са сложени 66 399 дози, а за същия интервал от 8 дни в края на юли - 72 872 дози.

Повечето искащи съумяха да получат първата си игла до следобяд. Към 16 часа опашките към този момент се бяха стопили, само че единични гости продължаваха да идват за имунизация. Медицинските лица от мобилния пункт обясниха, че по-рано денем е имало много чакащи.

Около 5 минути отнемаше слагането на ваксина. Бащата на 14-годишен юноша на опашката пред мол показа за БНР мотивацията на сина си:

" Младите хора са обществено дейни. Лятото върви, учебното заведение идва. Ще се виждат, ще се движат в някакви среди, където ще контактуват с нови хора, колкото и да се опитваме да ги ограничим. Мисля, че това ще ги защищити една концепция повече ".

За имунизациите има задоволително информация, с цел да създадат искащите своя осведомен избор, разясниха пристигналите да се имунизират. Те са се уведомили къде да се имунизират от интернет, малкия екран, и посредством " Вайбър ".

Във имунизационните пунктове има от всички ваксини.

" Радваме се, че има толкоз огромен интерес през днешния ден към имунизацията най-малко на фона на предходни пъти, когато сме идвали, че има толкоз искащи, тъй като това е единственият метод да се оправим с пандемията и да се върнем към един естествен метод на живот. Има доста хора, които идват обезпокоени, че имат съпътстващи болести дали инцидентно не е противопоказна имунизацията, само че в множеството случаи просто това е една спомагателна причина да се имунизират, тъй като пък рисковете от самото заразяване са също огромни ", сподели доктор Деяна Еджиева пред БНР.

Общо 1318 ваксини против Коронавирус - 19 са сложени тази събота и неделя в " зелените коридори " , които провежда Столичната община дружно със Столичната РЗИ, оповестиха от общината.

През неделния ден 654 души се имунизираха, а в събота - 664. Общо от началото на акцията през уикендите са сложени 13 276 ваксини.

Ваксинацията се осъществя от екипи на общинските здравни заведения и дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита ".

Желаещите имаха опция да избират сред всички утвърдени ваксини в Европейски Съюз, а пунктове бяха разкрити в пет мола - в The Mall на бул. " Цариградско шосе ", " България Мол " на бул. " България ", Мол " Парадайс ", " Сердика център " и " Ринг Мол " от 13.00 до 18.00 ч. От 09.00 до 16.00 ч имунизация против ковид се поставяше и в Културния дом в кв. " Дружба ", допълват от Столична община.

В работни дни имунизации се правят и в общинските ДКЦ-та, където до момента са сложени към 13 000 ваксини, а повече информация може да се откри на.

Продължава самодейността за имунизиране на чиновници на компании и предприятия. На уеб страницата на Контактния център на Столична община е оповестено заявление, което шефовете на компаниите могат да попълнят, с цел да заявят, че желаят имунизационен екип да ги посети на място.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР