Необяснимото - поне от техническа гледна точка - поскъпване на

...
Необяснимото - поне от техническа гледна точка - поскъпване на
Коментари Харесай

Абсолютен рекорд - цената на тока мина 500 лв./мВтч

Необяснимото - най-малко от техническа позиция - повишаване на борсовия ток продължава. Въпреки съществуването на задоволително мощности и остатъка от сила, който се изнася в прилежащите страни, стойностите на Българската енергийна борса минаха за първи път границата от 500 лева./мВтч.

Сходни са цените на тока в съвсем цяла Европа като най-скъпо е в Румъния - 510.6 лева./мВтч, а най-ниска продължава да бъде в Полша - 271.9 лева./мВтч. А прогнозите са, че тези равнища ще се задържат най-малко до април 2022 година
Троен скок
През октомври, когато служебното държавно управление обсъждаше обезщетенията за бизнеса поради скъпия ток, междинната цена на електрическата енергия бе към 300 лева./мВтч, а фактурите, които фирмите таман получаваха (тези за потреблението през септември), бяха калкулирани на равнища към 250 лева./мВтч. Точно по тази причина компенсацията в размер на 110 лева./мВтч изглеждаше обективна.

Тези помощи започнаха да се изплащат предходната седмица - с фактурите за октомври. Именно през това време обаче борсовата електрическа енергия към този момент се търгува на доста по-високи стойности. От началото на ноември междинната цена към този момент доближава 400 лева./мВтч, а съответно за 22 ноември е реализиран и абсолютният връх - 504.3 лева./мВтч. Това на процедура значи, че даже и след компенсацията от 110 лева./мВтч бизнесът ще заплаща приблизително над 300 лева за мегаватчас електрическа енергия.
Реклама
В съпоставяне със същия интервал на предходната година пък повишаването е над три пъти. Тогава силата е коствала към 85-90 лева./мВтч, като забавното тук е, че по данни на Електроенергийния систематичен оператор потреблението на ток от началото на 2021 година по отношение на същия интервал на предходната година се е нараснало единствено с 4.7% - най-много поради икономическото възобновяване. Произведената в страната сила обаче с 15.6% повече - поради износа, който е над два пъти по-голям.
Какво става с цените на бита
Цялата тази динамичност на енергийните пазари към този момент не се отразява на семействата. Техните цени на тока са избрани от КЕВР на 1 юли и би следвало да важат до 30 юни 2022 година Стойността на самата сила в ценовото решение на регулатора е 119 лева./мВтч, или над три пъти под междинните борсови равнища.

Това обаче не значи, че и бита ще стартира да заплаща тройно по-скъпо. На първо място енергийният микс за контролирания пазар се образува на база разноските на централите плюс закрепената облага. Това значи да вземем за пример, че за квотата на АЕЦ " Козлодуй " няма причина за повишаване на тока, а неговата действителна стойност е под 60 лева./мВтч.
Реклама
Същото е при Водноелектрическа централа и ВЕИ. При въглищните Топлоелектрическа централа официално има покачване на разноските поради повишаването на CO2 излъчванията, само че на процедура те постоянно до момента са се покривали от фонда " Сигурност на електроенергийната система " и няма никакви аргументи към този момент да не е по този начин.

Затова, в случай че КЕВР не работи под политически напън - членовете й са назначени най-вече от ГЕРБ и " Обединените патриоти " - то няма за какво токът за семействата да нараства с 20-30%, както разгласи преди месец Пламен Младеновски от регулатора.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР