Необяснимо и недопустимо е историята да се подменя, услужливо да

...
Необяснимо и недопустимо е историята да се подменя, услужливо да
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Недопустимо е историята да се подменя и услужливо да се забравя | По инициатива на вицепрезидента в София се провежда Международен форум за кирилицата

„ Необяснимо и неприемливо е историята да се подменя, услужливо да се не помни, с цел да обслужва политическа обстановка или геостратегически ползи. България даде на славянския свят книжовност, нематериалност и просвета и това не трябва да е обгърнато в незнание, да се забулва в полулъжа, да се използва за националистически лозунги. “

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри в София Международен конгрес за кирилицата „ … И ний сме дали нещо на света “. Форумът, който се организира по самодейност на Йотова, събира известни учени българисти от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Литва, Полша и Сърбия, както и техни български сътрудници. За първи път от 40 години насам подобен огромен конгрес за историята и бъдещето на българистиката се организира с поддръжката на българската страна.

Държавният глава Румен Радев насочи видео послание към участниците. Приветствие беше прочетено от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Своята поддръжка изрази и служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. На форума участва и служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов.

„ Науката е най-хубавото средство против опитите от Изток и от Запад да се подменят обстоятелства, да се отхвърля приносът на ранната българска страна за развиването на славянството, да се отхвърля или подценява смисъла на Преславската и Охридската книжовни школи, чието въздействие надалеч надвишава границите на тогавашна България. С днешния конгрес се противопоставяме против похищението върху историята “, посочи в приветствието си вицепрезидентът, чиято упоритост е форумът да е непрекъснато настоящ и да се привиква на две години.

„ България е една от най-богатите в света страни, с хилядолетна държавност и живо завещание, които потвърждават нашия цивилизационен принос в Европа и в предверието на Азия. Епохалното дело на Светите братя Кирил и Методий за основаване на графична система, най-близка до славяните, бе продължено от техните възпитаници, за които княз Борис „ мощно жадувал... ”, уточни Илияна Йотова. Тя акцентира, че задачата на Кирило-Методиевите възпитаници е избавена от княз Борис и словото е публикувано с българските букви и на изток, и на запад, с цел да даде началото на нова словесност, просвета и нематериалност, за одобряване на православието. „ Дали сме букви и книжовност на Европа преди повече от 12 века, когато Европа се разсънва за ролята си на международен водач, когато религията е била съществена територия на книжовността. Още тогава българският език изправя растеж и се съизмерва с латинския и гръцкия, с езиците на империите “, акцентира вицепрезидентът. „ Защитата да познаваш светите секрети на родния език е освен повратен миг в тогавашната теологична доктрина, само че и голямо катурване в мирогледа на средновековния човек. Езикът ражда еднаквост, самоопределяне и национална принадлежност “, съобщи Илияна Йотова.

„ 12 века писмеността е нашият страж, ореолът над нас, ключът към света и оня нравствен код на сътворението. България съумява да резервира езика и идентичността си при три царства даже когато на два пъти изчезва от картата на Европа, и то за епохи наред. Никога не умира като средище на духа, а българите съумяват да отвоюват своята самостоятелност освен със силата на мечовете, а и със силата на книжовността! Защото словото надживява вековете, то пронизва по-дълбоко от меча. Идват и си отиват империи, водят се войни, само че словото с камък се не убива, както споделя св. Григорий Богослов ”, посочи вицепрезидентът.

В приветствието си Йотова сложи и тематиката за връщане на позициите на българистиката в задграничните университети. От над 200 преди 20 години през днешния ден лекторатите по български език и просвета са към 40. Темата беше разисквана и на проведената през юни от вицепрезидента Национална конференция за българския език „ Език заветен “ в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. „ Нашето обръщение е да върнем мястото на българистиката във водещите университети, да създадем идващите генерации откриватели на тази богата и антична просвета. Срещаме поддръжката на университетски и културни институти, на православната черква, на ЮНЕСКО и доста други организации. В 21 век културната еднаквост, самоопределянето и националната принадлежност стават още по-чувствителни фактори на съзнанието в изискванията на глобализацията и разчупването на рамките на остарелия свят. А когато разкриваме тайните на нашето духовно завещание, получаваме силата да разбираме днешното и да чертаем бъдещето “, уверена е Йотова.

Неслучайно за знак на форума е определена буквата Б, изписана от проф. Кирил Гогов в традициите на църковно-славянското писмо. „ Б като България, втората по значимост писмен знак в писмеността, друга от латинския, от гръцкия език. Нашата писмен знак – бащина земя, благословия, признателност, Бог “, изясни вицепрезидентът.

Програмата на Международния конгрес за кирилицата „ … И ний сме дали нещо на света “ събира в едно история и филология, археология и културология, православие и философия. Форумът ще приключи с кръгла маса, която ще очертае вероятностите пред кирилските букви в цифровия 21 век.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР