Необяснимо е как ГЕРБ и ДПС, които винаги бранеха главния

...
Необяснимо е как ГЕРБ и ДПС, които винаги бранеха главния
Коментари Харесай

Атанас Славов: Освобождаването на Гешев е политическа сделка и не решава проблема

Необяснимо е по какъв начин ГЕРБ и Движение за права и свободи, които постоянно бранеха основния прокурор Иван Гешев против доста очевидни негови нарушавания, за една вечер, за един ден, за няколко часа реализираха съглашение за неговото премахване. Това за нас е политическа договорка. Това съобщи националният представител Атанас Славов от " Продължаваме Промяната - Демократична България " по отношение на поисканото от прокурорската гилдия във Висшия правосъден съвет освобождение на Гешев.

Славов е безапелационен, че отстраняването на Гешев без смяна в конституционните правила по никакъв метод не взема решение казуса с корупцията по високите етажи на властта.

" За да нямаме повече " Гешев ", значимите тематики от тук нататък са не просто неговото освобождение, което несъмнено би трябвало да се случи, а смяната на конституционните правила за отчетност и отговорност на основния прокурор и приемането на Закона за следствие на основния прокурор ", посочи депутатът.

Специалистът по конституционно право добави, че Иван Гешев от дълго време е трябвало да напусне поста си. И напомни настояването за неговото освобождение от някогашния министър на правораздаването Надежда Йорданова.
" След като е задействана цялата машина във Висш съдебен съвет, откакто даже най-лоялните на Гешев членове на Висш съдебен съвет желаят в този момент неговата оставка, или ще се стигне до решение на Висш съдебен съвет за неговото освобождение, или той ще бъде заставен да си подаде оставката, което несъмнено е един доста по-бърз механизъм ", сподели още той.
Още през вчерашния ден съпредседателят на " Демократична България " и ръководител на " Да, България " Христо Иванов съобщи, че няма да има основна смяна в битката с корупцията, в случай че не се осъществят законодателните промени за статута и отчетността на основния прокурор.

" След странния случай с господин Гешев той към този момент евентуално е непоносим даже за тези сили, които до неотдавна са го крепели на поста, и е доста значимо да сме сигурни, че не става дума просто за освобождение от един човек, който е достигнал оттатък своята полза. Ако на мястото на Гешев бъде назначен някой с профила да вземем за пример на Сийка Милева, разбираме, че това няма да е никаква основна смяна ", сподели той в четвъртък.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР