Необузданата инфлация в Турция ще продължи да нараства през следващите

...
Необузданата инфлация в Турция ще продължи да нараства през следващите
Коментари Харесай

Прогноза: Инфлацията в Турция ще се смъкне до 27% в края на годината

Необузданата инфлация в Турция ще продължи да нараства през идващите месеци, преди да спадне до към 27% към края на годината. Това демонстрира изследване на Ройтерс измежду икономисти, оповестено в понеделник.

Инфлацията в страната се повиши до 36% през декември, откакто поредицата от понижения на лихвените проценти от страна на централната банка накара турската лира да загуби 44% от цената си по отношение на $ през 2021 година

Годишният показател на потребителските цени ще възлезе на 40% в края на първото тримесечие и на 39% в средата на годината, съгласно оценка в изследването на Ройтерс от 10-14 януари. Експерти чакат инфлацията да намалее до 26,8% в края на 2022 година и до 15,4% през 2023 година, което внезапно контрастира с прогнозите на турското държавно управление, че тя ще спадне до едноцифрено число доникъде на 2023 година

Въпреки политиката на управляващите за поддържане на ниски лихви за стимулиране на износа и кредитирането, някои икономисти считат, че централната банка на Турция ще промени посоката и ще увеличи лихвения си % в бъдеще.
 Ердоган даде обещание цените в Турция да паднат скоро
Ердоган даде обещание цените в Турция да паднат скоро

Според него данните за инфлацията не дават отговор на икономическите действителности

Средната оценка за едноседмичната репо рента е тя да остане непроменена на равнище 14% през цялата тази година, само че седем от 20-те интервюирани икономисти чакат намаляване, а трима - покачване, като най-високата оценка е 25%.

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган поддържа агресивното понижаване на лихвените проценти в програмата си, която подчертава върху експорта и кредитирането, макар внезапното повишаване на инфлацията и острите рецензии към тази тактика от страна на икономисти и опозиционни депутати.

Неотдавна ръководещите обявиха, че най-големият стопански проблем на Турция е хроничният недостиг по настоящата сметка, дължащ се значително на огромния импорт, който съгласно тях ще се усъвършенства вследствие на новия стопански проект.
 Турската лира поевтиня с близо 3%
Турската лира поевтиня с близо 3%

Печалбите ѝ от ден по-рано бяха изтрити
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР