Необоснована привилегия - така ВСС определи премията от 6 заплати

...
Необоснована привилегия - така ВСС определи премията от 6 заплати
Коментари Харесай

ВСС не е съгласен да се дават премии на спецмагистратите със закон

Необоснована привилегия - по този начин Висш съдебен съвет дефинира наградата от 6 заплати годишно за магистратите и чиновниците в профилираните съд и прокуратура.
Идеята за тази награда идва с предложение от народни представители на ГЕРБ, " Обединените патриоти ", " Воля " и Движение за права и свободи за смяна в Закона за правосъдната власт. Депутатите считат, че този бонус ще е тласък за " специфичните " магистрати поради бъдещата им натовареност по случаи и каузи с корупция, изключително по високите етажи на властта. На поправката в закона ѝ остава единствено да мине на второ четене в пленарна зала.
" Това ще е голословна привилегия, която не е обвързана нито с естеството на работата, нито с натовареността на профилираните съдилища. Не се обрисува фактическа и правна трудност по делата, която да е друга от обсъжданите от общите съдилища. Това е безпричинно изменение на закона, заради което ние се противопоставяме ", се споделя в мнението на Висш съдебен съвет, което ще бъде пратено на Народното събрание и което е представена от в. " Сега ".
Относно натовареността на " специфичните " прокурори и магистрати Софийски градски съд показа статистика, която сочи, че броят на делата за огромна корупция по високите етажи на властта е много дребен.
Драгомир Кояджиков, който беше спецсъдия, преди да стане член на Висш съдебен съвет, разяснява, че има потребност от нарастване на заплатите за правосъдните чиновници в спецзвената и в Софийския областен съд. Той бил срещу това да става със закон, само че Висш съдебен съвет би трябвало да откри решение, тъй като те са прекомерно натоварени. През последните шест години 25 от 40 чиновници са напуснали спецсъдилищата. Причината била, че няма тласъци да остават там на работа поради дългите правосъдни съвещания, продължаващи по 7-8 часа. Те отивали на работа в Софийския градски съд, Административния съд - София град и Софийския боен съд.
Пленумът на Висшия правосъден съвет не се съгласи и с плана за бюджет на правосъдната власт, препоръчан от Министерството на финансите. Съветът залага 629 млн. лева разноски за следващата година, а Министерството на финансите му " отпуска " 590 млн. лева Обикновено разминаването в сметките е от порядъка на 50-100 млн. лева Ако бъде признат планът на страната, ще има дефицит от 4 млн. лева за предвижданите за спецправосъдието
бонуси. Не е съобразено и нарастването на заплатите в системата, до което ще стигне след повдигането на възнагражденията в бюджетния бранш. Недостиг се обрисува и за хонорари на правосъдните заседатели, както и за консумативите и издръжката на новите здания на Софийския областен съд и на Софийската районна прокуратура. Кадровиците обаче признаха, че за поредна година не са усвоили средствата, отпуснати им за финансови разноски.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР