Необикновен транзистор, базиран на вода, обещава пробив в процесорите(снимка: Adrian

...
Коментари Харесай

Транзистор от вода обещава терахерцови процесори


Необикновен транзистор, основан на вода, дава обещание пробив в процесорите
(снимка: Adrian Buchmann / Ruhr University Bochum)

Учени от Рурския университет в Бохум предложиха невероятна идея за транзистор, който работи доста по-бързо от днешните полупроводници. Те употребяват солена вода като основа за основаване на обещаващи електронни устройства в бъдеще.

Управлението на гейта е поверено на лазер. Твърди се, че сходна скица на превключване ще може да работи с тактова периодичност от 1 терахерц (THz), което ще отвори пътя към процесори с несравнимо по-висока продуктивност по отношение на днешните.

Става въпрос за нова идея, която е тествана в лабораторни условия. Какво ще излезе от това и дали въобще ще се получи комерсиален артикул, никой не може за подсигурява все още. Подробности за проучването са оповестени в научното списание APL Photonics.
още по темата
За всеки, който има и най-малка визия какво е електрически ток, водата наподобява като изключителна заплаха. Затова е огромна изненада потреблението на водата като главен комутатор на положението на електронната верига.

В рамките на опита учените са поръчали специфична дюза, с цел да придадат на водната бликам мечтаната форма – плоска бликам с микронна дебелина. За задачите на проводимостта учените са разтворили соли във водата, които я обогатяват с йодидни йони.

Такъв воден транзистор работи под въздействието на два лазера: единият избива електрони от разтворимите соли и още повече йонизира течността – в действителност умножава нейната проводимост, а вторият регистрира положението, в което се намира водата, като по едно и също време с това управлява включването и изключването на водния транзистор.

Високата скорост на лазера обезпечава превключване на положението на водата за пикосекунди. По този метод евентуалната скорост на процесор, построен с такива транзистори, отива в терахерцовия диапазон. Съвременните полупроводници даже не могат да мечтаят да стигнат до там. Но дали ще има транзистори от вода е рано да се каже.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР