Необичайно топлото за сезона време стана причина Поморийското езеро, над

...
Необичайно топлото за сезона време стана причина Поморийското езеро, над
Коментари Харесай

Необичайно и красиво: Поморийското езеро стана зимна спирка за розовото фламинго

Необичайно топлото за сезона време стана причина Поморийското езеро, над което минава вторият по величина миграционен път на птиците в Европа – Виа понтика да приюти колонии от розово фламинго в навечерието на зимата.

„ В тази влажна зона се следят 275 типа птици, само че една от най-екзотичните е розовото фламинго, което населява солени езера и морски лагуни в региона на Южна Франция, Испания, а също и в Мароко, Тунис и Кения “, описа пред Дарик – Зоя Колчева от Посетителския център на Поморийското езеро.

За първи път единични екземпляри са следени в Поморийското езеро сред 2010 и 215 година, само че едвам през последните години числеността му се усилва. А през този ноември към този момент сме очевидци на рекорден брой птици в Северната лагуна край Поморие.

По думите на Зоя Колчева, нормално огромното розово фламинго идва за седмица през месец май. Сега обаче красивите зрели екземпляри, намиращи умерено храна в региона са избрали да зимуват тук.

„ Гостуват ни най-вече възрастните птици, което е очевидно от яркото розово оперение към крилата и се надяваме, че ще останат да радват с хубостта си поданици и посетители на Поморие по-дълго време “, споделя още тя.

Тя напомни, че от общо четирите типа от екзотичните птици, в България може да бъде забелязан един от най-красивите – огромното розово фламинго. То доближава съвсем човешки растеж със своите 130 – 140 см. височина. И въпреки дребните да са мръсно бели на цвят с порастването розовото оперение от ден на ден стартира да се насища. Това се случва сред 3 и 5-годишна възраст, когато стартират да основават и потомство.

Розовото фламинго е моногамно и може да живее в колонии с хиляди двойки, а междинната му възраст е 32 години.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР