Необичайно много сигнали за пострадали“ бели щъркели или наблюдавани да

...
Необичайно много сигнали за пострадали“ бели щъркели или наблюдавани да
Коментари Харесай

Сигнализират в РИОСВ-Хасково за бедстващи щъркели 

Необичайно доста сигнали за „ потърпевши “ бели щъркели или следени да се разхождат из улиците в села и градове постъпиха в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково за по-малко от месец, оповестяват от инспекцията. В множеството от случаите при инспекция на сигнала се открива, че животът на щъркелите не е заплашен – те са дейни и не разрешават да бъдат уловени. Подобни опити провокират в птиците мощно безпокойствие. Важно е да се знае, че от помощ се нуждаят единствено паднали на земята щъркели, които имат очевидно ранени крака - крила, крайници, или са в тежко положение и позволяват хората покрай себе си. Само на такива птици следва да се оказва помощ, и то съгласно предписанията на Министерството на околната среда и водите и съгласно условията на закона. Ако щъркелите се отдалечават от нас, когато ги приближаваме, то тези птици би трябвало да бъдат оставени на мира и би трябвало да спрем да вършим опити да бъдат уловени, прецизират от Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Необходимо е доста деликатно да се отнасяме към белия щъркел до края на лятото, тъй като това е интервалът, през който типът отглежда новото си поколение. Важно е да се знае също, че дивите птици, когато нямат задоволително храна, знаят по какъв начин да пестят силите си. През април по-голямата част от гнездата на белия щъркел у нас са заети от двойки, които мътят. Често срещан случай е една от двете птици в двойката да напусне гнездото по една или друга причина. Тогава другата остава да се грижи за яйцата. Друг значим миг е, че наоколо до такива гнезда има още най-малко няколко други щъркелови гнезда и е доста евентуално птица от прилежащо гнездо или друга, която се задържа в региона, само че не е образувала двойка, да заеме освободеното място, изясняват от инспекцията.

В обитаемоте места и наоколо до тях, където има богата хранителна база – обработваеми земи, дребни и по-големи водоеми, има и доста млади щъркели, които не са образували двойки тази година и участват в региона, с цел да се хранят. Това не са заболели птици или такива, които не кацат в гнездата си, тъй като не могат да летят. Обръщаме внимание, че според Закона за биологичното многообразие за типове, които са включени в Приложение 3 на закона, като белия щъркел, е неразрешено съзнателно хващане под всякаква форма, гонене и обезпокояване, изключително в интервалите на размножаване и развъждане на дребните. Законът не разрешава още взимане на яйца, в това число в случаите, когато те са изоставени, и взимане на открити мъртви екземпляри, допълват от РИОСВ-Хасково.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР