Необичайно изглеждащи видове акули бяха открити дълбоко в океана. Учените

...
Необичайно изглеждащи видове акули бяха открити дълбоко в океана. Учените
Коментари Харесай

Зловещи, гигантски, със светещи в тъмното очи: “Призрачна акула” е открита край Тайланд

Н еобичайно изглеждащи типове акули бяха открити надълбоко в океана. Учените показват, че тези жители на морското дъно като че ли са излезли от филм на ужасите   

Този нов тип с големи очи е тип, именуван още “призрачна акула “. Newsweek показва, че това са едни от най-старите съществуващи риби.  

Новата акула е наречена Chimaera supapae и има злокобни, великански, светещи в тъмното очи, голяма глава и сходни на пера перки, съгласно нова публикация в списанието Raffles Bulletin of Zoology.  

Химерните или призрачни акули - известни също като риба плъх, риба фантом или риба заек - са далечни родственици на акулите и скатовете, отделили се от своите братовчеди преди към 400 милиона години. Призрачните акули са запазили доста примитивни характерности, сходни на античните типове риби. 

Те порастват на дължина до 1.8288 метра и имат удължени тела с огромни глави и очи. Телата им нормално са покрити с груби люспи, наречени дермални зъбци, а доста типове имат дълга опашка, сходна на бич. Те се хранят най-вече с риба, ракообразни и мекотели. 

Deep-Sea Ghost Shark filmed alive for first time
— Nature is Amazing ☘️ (@AMAZlNGNATURE)
Тези същества нормално се намират надълбоко под повърхността на океана, на към 487 метра. Някои екземпляри даже са открити на дълбочина до 4419 метра, изключително в Андаманско море край Тайланд, където е открит новият тип. 

“Имаше единствено 53 известни типа химери в света, в този момент към този момент са 54. Химерите са необичайност в този район на света “, споделя пред Live Science Дейвид Ебърт, водещ създател на проучването и програмен шеф на Тихоокеанския проучвателен център за акули в Държавния университет в Сан Хосе в Калифорния.  

RT: New Ghost Shark Species Discovered in Andaman Coast of Thailand
— Warren Gerdes (@PopeKael)
Новият тип е открит през 2018 година при дълбоководно изследване на Андаманско море. Учените са разкрили мъртъв образец с очи съвсем една трета от размера на цялата му глава. 

Екземплярът бил единствено 0.50 метра дълъг и имал сходни на перо извивки, които му разрешавали да маневрира над каменист терен. Наречен е Chimaera supapae поради тайландския академик Супап Монколпрасит, който е изучавал призрачните акули през целия си живот. 

New " ghost shark " species with giant eyes found thousands of feet deep
— BraceForIt (@BrianHi24649281)
Съществата са сложни за намиране заради дълбоководните им местообитания. Те обаче са изправени пред закани от деградация на местообитанията, несъразмерен улов при дълбоководен лов на риба. Четири типа са изброени като “уязвими “ в Червения лист на IUCN, като още четири се считат за “почти застрашени “. 

“Еволюционно тези химери са измежду едни от най-старите родословия на риби, като родословието им датира отпреди 300-400 милиона години “, споделя Ебърт.  

* Във видеото: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР